Vizita.si
Bruhanje

Novice

Bruha več kot 100-krat na dan

Ni.J.
12. 11. 2010 09.46
3

Skoraj vsakdo pozna grozljiv občutek slabosti ob bruhanju, ko želodec napadejo močni krči in bi človek najraje umrl. Sharon se s tovrstno slabostjo srečuje tudi po več kot stokrat na dan.

Sharon Wilson trpi za redko motnjo, sindromom cikličnega bruhanja, zaradi katere ob napadu slabosti bruha po več kot stokrat na dan. Napadi jo doletijo vsakič, ko je vznemirjena ali navdušena, zaradi tega je v preteklosti počitnice že večkrat zamenjala za prenočitev v bolnišnici, kjer se je borila s svojo boleznijo.

Sharon, po poklicu negovalka, lahko dnevno bruha tudi po 140-krat, ob takšnih napadih pa si ne opomore še tri dni. “Ko se napad enkrat začne, bruham vsakih deset minut, dokler ni moje telo toliko izčrpano, da se sesedem in zaspim,“ pravi. “Ko me je mož presenetil z novico, da nama je rezerviral dopust v Parizu, sem bila tako vznemirjena, da sem v 24 urah bruhala 144-krat.“ To jo velikokrat vrže iz tira, saj se zaveda, da je v trenutkih, ko bi se morala imeti lepo in uživati, pogosto na stranišču, z glavo v školjki, kar je vse prej kot romantično in sproščujoče. “Mnogim se sliši neverjetno, nekaterim se zdi moja bolezen celo zabavna, jaz pa vsakokrat doživljam pravi pekel.

Sindrom cikličnega bruhanja je zelo redka motnja, ki pogosteje kot odrasle prizadene otroke, pri katerih z leti izgine. Zakaj do motnje pride, ni znano, vendar strokovnjaki predpostavljajo, da gre za način odzivanja organizma na stres.

Sharon napad slabosti običajno dobi okoli devete ure zvečer, če jo prihodnji dan čaka nekaj lepega. “Do pol desetih zvečer mi je že tako slabo, da komaj še stojim, nato pa bruham, dokler se mi ne izprazni želodec, zatem pa na deset minut samo še bljuvam in se napol dušim. Napadi se ne pojavijo, ko sem prekomerno navdušena in vzhičena, ampak le, ko sem v pričakovanju nečesa prijetnega in se česa močno veselim,“ razlaga. “V svojem najhujšem obdobju sem napade, ki so trajali do tri dni, dobivala vsake štiri tedne.“ Običajno je po napadu tako dehidrirana, da mora biti hospitalizirana, zato je vsakokrat, ko ji ni treba v bolnišnico, izjemno srečna.

Zdravniki so se najprej bali, da Sharonino slabost povzroča tumor hipofize, po osmih letih stalnih testiranj in slikanj glave ter možganov pa so ji diagnosticirali sindrom cikličnega bruhanja. Predpisali so ji tablete proti slabosti, vendar je imela zaradi nenehnega bruhanja težave že s tem, da je zadržala tablete v želodcu. Ker ji te tablete niso prav veliko pomagale, so ji predpisali zdravila, ki zaustavljajo migrenske glavobole, in zdravilo diazepam, ki pomirja, povzroča zaspanost in sprošča mišičje, ki naj bi ga vzela takoj, ko začuti, da se bliža napad.

Predpisana zdravila so za zdaj učinkovita, saj že šest mesecev ni imela nobenega napada bruhanja in slabosti. Prav zato upa in si želi, da bo končno lahko spet normalno zaživela. “Navdušena sem nad učinkom zdravil. Čas bo pokazal, ali so zdravila učinkovita tudi dolgoročno, a za zdaj lahko povem le, da uživam v tem, da sem lahko spet navdušena nad stvarmi, ki me veselijo, ne pa da v takšnih trenutkih napol umiram na stranišču.“

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587