Vizita.si
Lahko jih uživate tudi v obliki soka.

Novice

Ta sadež naj bi imel prav posebno moč

L. E.
26. 07. 2016 08.53
2

Brusnice naj bi imele moč, da preprečijo bakterijsko okužbo, so ugotovili znanstveniki. Ker je čedalje več bakterij odpornih na antibiotike, ki jih poznamo, iščejo nove. In ugotovili so, da bi v ta namen lahko bile koristne brusnice.

Lahko jih uživate tudi v obliki soka.
Lahko jih uživate tudi v obliki soka.FOTO: Thinkstock

Znanstveniki so preučevali sok iz brusnic in ugotovili, da vsebuje spojine, ki bi jih lahko uporabili v antibiotikih. Posledično pa tudi pitje soka iz brusnic lahko pripomore k temu, da ne pride do bakterijske okužbe. Natančneje - brusnice lahko zmanjšajo moč bakterije E.coli.

V ZDA je dva milijona Američanov (torej kar cela Slovenija) letno okuženih z bakterijo, pri kateri antibiotiki, ki jih zaenkrat poznamo, ne pomagajo več.

"Čedalje več bakterij je odpornih na antibiotike, zato moramo začeti še bolje razumeti, kako pride do bakterijske okužbe, da bi lahko identificirali potencialne nove načine zdravljenja," razlaga profesor Terri Camesano z univerze v Massachusettsu. V ZDA je dva milijona Američanov (torej kar cela Slovenija) letno okuženih z bakterijo, pri kateri antibiotiki, ki jih zaenkrat poznamo, ne pomagajo več. 23 tisoč jih zaradi tega umre. To res ni hec. 

Da bi povzročila okužbo, pa se mora bakterija najprej prilagoditi svojemu gostitelju. In več se jih mora nabrati, toliko da ustvarijo nekakšen biofilm. Ameriški znanstveniki so ugotovili, da so flavonoli v soku brusnic zmožni pomagati preprečiti E.coli bakteriji, da bi naredila ta biofilm. E.coli je najbolj znana po tem, da povzroča zastrupitve s hrano, sicer pa povzroča tudi druge okužbe, najpogosteje okužbo urinarnega trakta. Zaradi česar se brusnice tudi priporočajo pri vnetjih slednjega.

"Flavonoli so del obrambnih mehanizmov, ki jih imajo rastline. Celo v večjih koncentracijah začnejo nastajati, ko je rastlina v stresu oziroma v bližini patogenov," še doda Camesano. Moč narave bi lahko pomagala tudi nam.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587