Vizita.si
image (28)

Novice

Celo kirurgi so bili šokirani

S.C.
06. 06. 2014 15.30
8

Pred mesecem dni je zaradi hudih krvavitev in bolečin v trebuhu 52-letna Indijka poiskala pomoč v bolnišnici Kumaran Hospital, kjer so zdravniki opravili nekaj rutinskih pregledov in naredili ultrazvok. Ta je razkril, da se v njenem trebuhu, natančneje na zunanji steni maternice, nahaja gromozanski tumor v velikosti lubenice, največji tovrstni tumor, kar so jih odkrili do sedaj.

Čeprav je imela zadnjih nekaj let hude težave z dihanjem, trpela je zaradi kronične utrujenosti in slabokrvnosti, se 52-letni Lathi iz indijskega mesteca Chennai ni niti sanjalo, kaj bi lahko bil izvor njenega slabega zdravstvenega stanja. Ko pa je za piko na i začela še močno krvaveti, se je vendarle odločila, da poišče zdravniško pomoč.
Nad rezultati obširnih testov in ultrazvočnega pregleda so bili šokirani celo vsega hudega vajeni kirurgi. "Nihče od nas ni mogel verjeti svojim očem," je za medije povedal dr. Mani Mekalai, vodja oddelka za ginekologijo in porodništvo bolnišnice Kumaran Hospital, "na steni maternice se je nahajal ogromen tumor premera 21 centimetrov, sicer znan tudi kot ne-rakav fibroidni tumor maternice. Ker je zrasel že do velikosti lubenice in tehtal 30 kilogramov, je oviral normalno delovanje okoliških organov in povzročal simptome, zaradi katerih je nato Latha poiskala pomoč."

Kirurška ekipa je zavihala rokave in med tri in pol urno zapleteno operacijo so ženski tvorbo z maternico vred uspeli odstraniti in ker na srečo ni prišlo do zapletov, je po nekaj dneh lahko zapustila bolnišnico. Kot je še pojasnil dr. Mekalai, je šlo za največji tovrstni tumor, kar so ji do sedaj operirali, glede na velikost pa je velika verjetnost, da je v njenem telesu rasel kar 20 let.

Zaradi fibroidnih tumorjev maternice vsako leto okoli 200.000 žensk prestane kirurški poseg, dobra novica pa je, da je študija, objavljena na spletu v journal Biology of Reproduction, razkrila, da naj bi bil pri zmanjševanju in celo preprečevanju teh tumorje izjemno učinkovit vitamin D.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587