Vizita.si
image (28)

Novice

Čeprav je pri dveh letih ostala brez nog in rok, spet lahko hodi

Ni.J.
04. 06. 2011 08.57
0

2-letna Amber Travers je v svojem kratkem življenju doživela že ogromno. Zaradi meningitisa, s katerim se je dobesedno borila za življenje, je izgubila obe nogi in roki, zdaj pa je končno spet shodila.

Za Vicky Travers je to, da vidi svojo hči nasmejano, nekaj najlepšega. Ko je novembra Amber zbolela za meningitisom, so se namreč vsi močno bali za njeno življenje. Čeprav se je izvila iz primežev bolezni, pa je Amber ostala brez obeh nog, eno roko so ji morali amputirati pri rami, drugo pa pri zapestju.

Mislila sem, da bo trajalo celo večnost, da bo sprejela posledice bolezni,“ pravi 24-letna Vicky. “Kar presenečena sem, ko jo sedaj, po le nekaj mesecih, že gledam, kako dela prve korake s pomočjo protez in ima ponovno obute svoje priljubljene roza škorenjčke.“ Vicky se je namreč bala, da njena hči ne bo nikoli shodila, pred mesecem dni pa je dobila protetični nogi, s katerima pridno vadi hojo. “Amber me preseneča iz dneva v dan. Ne glede na to, da je ostala brez obeh nog, ene dlani in ene cele roke, je zelo odločna. Izjemno ponosna sem nanjo. Hojo vadi vsak dan. Malo ji moram še pomagati, a počasi bo lahko hodila tudi že samostojno,“ je še povedala Vicky. Nove noge so tako dvoletnici odprle nov svet. Poleg tega, da bo spet lahko hodila, je namreč navdušena nad tem, da lahko spet izbira, katere čevlje bo obula.

Nočna mora se je za Vicky in Amber začela, ko je nekega novembrskega večera leta 2010 Vicky opazila, da je njena deklica močno bleda v obraz in da ji je izjemno slabo. Hči je odpeljala v bolnišnico, a zdravniki niso takoj vedeli, kaj ji je. Predvidevali so, da ima vnete mandeljne, nato pa so, tik preden so jo hoteli odpustiti iz bolnišnice, opazili, da ima telo prekrito z izpuščaji. Tedaj je že prišlo do zastrupitve krvi, Amberino življenje pa je viselo na nitki.

Kakor po čudežu, je Amber bolezen premagala, a je bila cena, ki jo je morala plačati, izjemno visoka. Zdravniki so bili namreč prisiljeni ji najprej amputirati levo roko od ramena navzdol in desno pri zapestju. Ko so že mislili, da bodo njene noge ostale nedotaknjene, pa so počrnele tudi te, zato so ji jih morali amputirati pri kolenih. Amber je v času, ko je bila v bolnišnici, prestala 12 operacij, januarja pa jo je Vicky končno lahko odpeljala domov.

Vicky se je zatem, ko je Amber pripeljala domov, znašla v izjemno težki situaciji, saj je morala svoji hčerki razložiti, da ne bo nikoli več mogla uporabljati svojih nog in rok. “Težko je bilo poiskati pravi način, da je sploh razumela, kaj ji govorim. Sprva je samo sedela in gledala, kaj se dogaja, sčasoma pa je začela opažati, da ne more početi stvari, ki jih je njena šestletna sestrica Jade lahko,“ se spominja Vicky. Ko je Amber opazila, da ne more hoditi in se igrati, je začela kričati, kje so njene noge in roke. Vicky ji je razlagala, da so bile njene nogice in rokice tako šibke, da so ji jih morali odstraniti in da bo nekega dne dobila nove, kakor mala morska deklica.

Po številnih obiskih pri izdelovalcu protez, je Amber pred približno mesecem dni dobila nove noge. Pričvrsti si jih s posebnim trakom, ki ga zapne okoli pasu, kjer se prilegajo štrcljem pa so umetne noge obložene s posebnimi blazinicami, ki so napolnjene z gelom. “Amber je zelo hitro shodila, že pri devetih mesecih, od takrat naprej pa smo jo komaj dohajali. Ko je zbolela, je bilo tega veselja konec, zdaj pa se veselje vrača v njeno življenje. V izjemno kratkem času je močno napredovala in mislim, da jo čaka zelo lepa prihodnost. Vsak dan se nauči kaj novega in ko se nauči, je neizmerno srečna. Veseli smo zanjo in ponosni,“ še zaključuje Vicky.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587