Vizita.si
V Italiji so v strahu pred novimi okužbami vernikom prepovedali poljubljanje svetnikove krvi, v Španiji pa kipa svetega Jakoba.

Novice

Cerkev zaradi nove gripe spreminja verske obrede

E.T.
10. 09. 2009 13.33
0

V Italiji so v strahu pred novimi okužbami z virusom H1N1 vernikom prepovedali poljubljanje stekleničke s svetnikovo krvjo. Tudi v Španiji so verskim gorečnežem svetovali, naj ne poljubljajo kipa svetega Jakoba. Na Švedskem pa naj bi po novem v verskih obredih uporabljali likersko vino.

V Italiji so v strahu pred novimi okužbami vernikom prepovedali poljubljanje svetnikove krvi, v Španiji pa kipa svetega Jakoba.
V Italiji so v strahu pred novimi okužbami vernikom prepovedali poljubljanje svetnikove krvi, v Španiji pa kipa svetega Jakoba.FOTO: Reuters

Neapeljčani že vrsto let izvajajo starodavni verski obred, pri katerem poljubljajo stekleničko s krvjo njihovega lokalnega svetnika sv. Genara. Verjamejo, da se dvakrat na leto zgodi čudež, ko se 17 stoletij stara kri utekočini. A lokalne oblasti so zaradi strahu pred širjenjem nove gripe prepovedale poljubljanje stekleničke. Postavile so jo na ogled v mestno katedralo, verniki pa se je bodo lahko dotikali le s čeli.

Ker se virusi radi držijo mehke kože v ustih in nosu, so v Španiji in Franciji odsvetovali poljubljanje.
Ker se virusi radi držijo mehke kože v ustih in nosu, so v Španiji in Franciji odsvetovali poljubljanje. FOTO: iStockphoto

Podoben ukrep so še pred Italijani sprejeli tudi Španci, ki so obiskovalcem katedrale v Santiagu de Composteli odsvetovali objemanje in poljubljanje kipa svetega Jakoba, glavnega zavetnika Španije. Iz Švedske pa prihaja novica, da tamkajšnje cerkvene oblasti razmišljajo o tem, da bi duhovniki pri verskih obredih začeli uporabljati likersko vino. V nekaterih župnijah naj bi šli celo korak dlje in vernikom svetovali, naj pri obredih ne pijejo iz istega keliha.

V Španiji in Franciji odsvetujejo poljubljanje

A ne le v verskih obredih, tudi v vsakdanjem življenju so države že začele s preventivnimi ukrepi proti novi gripi, saj se bo v hladnih tednih, ki so pred nami, virus še toliko lažje širil. Tako oblasti v Španiji in Franciji, ki sta domovini poljubljanja, ljudi pozivajo, naj se ne poljubljajo, saj se virusi radi držijo ravno mehke kože v ustih in nosu. Še posebej za Francoze je prijateljsko poljubljanje ob snidenju nekaj povsem vsakdanjega – tam se znanci vsakič, ko se srečajo, trikrat poljubijo na lica, Parižani pa celo štirikrat. Zdravstvene oblasti v Tajvanu, kjer je zaradi nove gripe umrlo 11 ljudi, pa v strahu pred novimi primeri prebivalce svarijo: "Izogibajte se pogovorom v dvigalih, ko kihate, pokrijte svoja usta in nos z robčkom ali rokavom.“

Moški, ki moli
Moški, ki moli FOTO: Reuters

Za preventivo lahko veliko naredimo tudi sami

Pomembna je predvsem osnovna higiena – roke si umijemo večkrat v dnevu ali pa jih razkužimo z robčki, ki vsebujejo alkoholno razkužilo. Z rokami se ne dotikamo ust, nosa in oči. Osebi, ki kaže znake bolezni, se ne približujmo na manj kot en meter. Če pa tudi pri sebi opazimo bolezenske znake, ostanemo doma in pokličemo izbranega zdravnika, ki nam bo svetoval, kako ravnati.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587