Vizita.si
image (28)

Novice

Čez mesec dni se bo poročila. In prosila je za eno samo darilo

L. E.
14. 10. 2016 12.36
1

31-letna Emma se veseli, da se bo čez mesec dni poročila. A ko razmišlja o poročnih darilih, ima eno samo željo. Mlada Londončanka ima raka. Samo še eno zdravljenje jo morda lahko reši. A je drago in ga ne plača javno zdravstvo.

31-letna Emma Houlston se bori z agresivnim rakom, ki se je začel na jajčnikih ter se razširil na druge dele telesa. 114 tisoč funtov potrebuje za edino še možno zdravljenje, ki ji morda lahko pomaga. Njena družina je zbrala denar, ki ga je lahko. A po dveh letih boja to ni več dovolj. Za pomoč je prosila goste, ki jih je povabila na poroko. Edino poročno darilo, ki si ga želita s partnerjem Mattom Leesom, je finančna donacija za imunoterapijo.

114 tisoč funtov, kar je malo več kot 126 tisoč evrov, mora zbrati za terapijo, ki je ne krije britansko javno zdravstvo. Deluje tako, da okrepi imunski sistem, da bi ta lahko uničil rakave celice. "Veliko terapij sem že dala skozi in možnosti, ki jih še imam, je vse manj," pripoveduje. "Zdaj je ostala samo ena in to je imunoterapija. To je zdravljenje, ki je že imelo čudežne rezultate pri raku, ampak ni del javnega zdravstva. Cena je grozljivo visoka, ampak edina druga možnost je, da obupam in umrem. Odločena sem, da bom poskusila najti pot, da preživim."

Z Mattom sta se kljub vsemu odločila, da se poročita. Čez mesec dni ju čaka poroka. "Z Mattom komaj čakava, da se poročiva. Ljudje so naju že spraševali, kakšna darila si želiva. Jaz ne potrebujem ničesar drugega kot denar za zdravljenje. Če ne bova zbrala dovolj denarja, ne vem, kaj se bo zgodilo. Ta denar je zame razlika med življenjem in smrtjo."

Začelo se je pred dvema letoma, ko se je začela čedalje pogosteje počutiti slabo in napihnjeno. A mislila je, da se tako zgodi, ko se približuješ tridesetim. Da je samo preutrujena. Nato pa so zdravniki v trebuhu, na jajčniku našli tumor, ki je bil velik kot grenivka. Njen rak je bil še posebej agresiven. Po šestmesečni kemoterapiji so že mislili, da so jo rešili. Že je razmišljala o tem, ali si bo lahko ustvarila družino, kaj vse bi še lahko naredila in doživela. Junija pa se je spet začela počutiti slabo. Zdravniki so jo pregledali in ji potrdili sum: rak se je vrnil. Imela je tumorje na mehurju, jetrih in drugod po trebušni votlini. Kemoterapija ni več pomagala. Mislili so, da bi jo lahko rešila le imunoterapija.

Njena družina je zbrala denar, da je lahko začela z imunoterapijo. Toda da bo lahko nadaljevala z njo, potrebuje več denarja. Gostje so se že odzvali. "Neverjetno je. Ko sem videla, kako prihaja denar, so mi solze polzele po obrazu. Bolje se počutim samo, ko vidim, kako so ljudje darežljivi. Ljudje so lahko tako prijazni." V takšnih okoliščinah se pokaže, da je svet tudi lep.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587