Vizita.si
Chat GPT

Novice

ChatGPT dečku rešil življenje

Vizita.si
18. 09. 2023 05.00
1

Malčku, čigar simptomi so tri leta begali 17 zdravnikov, so končno diagnosticirali redko bolezen. S pomočjo ChatGPT-ja!

Fantku je umetna inteligenca diagnosticirala redko bolezen, potem ko je tri leta obiskoval več kot ducat zdravnikov, ki niso več vedeli, kaj jim je za storiti. 

Alex je bil star štiri leta, ko je začel doživljati kronične bolečine. Njegova mati Courtney je rekla, da bi, če ne bi vsak dan jemal protibolečinskih zdravil, imel 'gigantske' zlome.

ChatGPT
ChatGPTFOTO: Adobe Stock

Kmalu po začetku bolečin se je začela spreminjati tudi Alexova osebnost. Postal je nerazpoložen in utrujen, začel je žvečiti stvari in imeti izbruhe jeze. Alex je med hojo vlekel levo nogo in dobival hude glavobole.

Mama Courtney je dejala, da se je običajno prijazno obnašanje njenega sina v afektih spremenilo v nekaj, česar ni prepoznala. 

Lahko ChatGPT načrtuje vaše obroke? Dietetiki izpostavljajo prednosti in slabosti
Preberi še
Lahko ChatGPT načrtuje vaše obroke? Dietetiki izpostavljajo prednosti in slabosti

Ko je Alex začel žvečiti stvari, je Courtney pomislila, da bi lahko šlo za težave z zobmi, in je Alexa odpeljala k zobozdravniku. Zdravnik je posumil, da Alex škrta z zobmi, in je družino napotil k specialistu, ki je Alexu v usta vstavil ekspander, da bi lahko ponoči bolje dihal. Čeprav se je sprva zdelo, da to deluje, se je pozneje pojavilo še več simptomov.

Chat GPT
Chat GPTFOTO: Shutterstock

Courtney je opazila, da Alex ne raste in ga odpeljala k pediatru, ki je rekel, da pandemija negativno vpliva na njegov razvoj. Mama je nato sina peljala še na številne preglede pri zdravniku, tri leta iskala odgovore in se posvetovala s kar 17 zdravniki. Nazadnje je vprašala ChatGPT. ''Nemogoče je postalo. Videli smo nešteto zdravnikov, nikamor nismo prišli. V nekem trenutku smo pristali tudi na urgenci. Nisem nehala pritiskati na zdravnike, ker nisem zmogla več.''

Tega o izvidih še ne veste
Preberi še
Tega o izvidih še ne veste

Klepetalni robot, ki ga poganja umetna inteligenca, ji je po opisu simptomov ponudil diagnozo Tethered Spinal Cord Syndrome (*v našem prevodu bi to nekako zvenelo kot 'sindrom privezane hrbtenjače, vendar je prevod dobeseden in ni ustrezen).

Mama se je po opisanem dogovorila za sestanek z novim nevrokirurgom in povedala, da sumi, da ima Alex omenjen sindrom. Zdravnik je pogledal njegove slike MRI in natančno vedel, kaj je narobe z Alexom. Po posnetkih je zdravnik takoj vedel, da gre za omenjeno stanje in natančno videl, kje je problematičen predel hrbtenice. 

Umetna inteligenca
Umetna inteligencaFOTO: Shutterstock

Po podatkih portala my.clevelandclinic simptomi vključujejo težave pri hoji, razbarvane kožne lise, otrplost v nogah in hrbtu, hude bolečine v nogah ali hrbtu, skoliozo, težave z nadzorom mehurja in črevesja ter izgubo mišične mase.

Po podatkih Ameriškega združenja nevroloških kirurgov se sindrom pojavi, ko tkivo v hrbtenjači tvori 'priponke', ki omejujejo gibanje hrbtenjače, zaradi česar se le-ta nenormalno razteza. Stanje je tesno povezano s spino bifido, prirojeno napako, pri kateri se del hrbtenjače ne razvije v celoti in so nekateri deli hrbtenjače in živci izpostavljeni.

Mama je povedala, da je bila srečna, ko so končno prišli do diagnoze. Dejala je, da je bilo vse skupaj toliko bolj zapleteno, ker je obliko bolezni, ki jo je imel njen sin, toliko težje diagnosticirati, ker naj bi bila okvara izjemno majhna in posledično težje vidna. 

ChatGPT
ChatGPTFOTO: Adobe Stock

Pomembno: Študija, ki so jo prejšnji mesec objavili raziskovalci na Mass General Brigham v Bostonu, je pokazala, da je ChatGPT našel pravilno diagnozo v 72 odstotkih primerov, kar naj bi bila približno enaka stopnja kot pri zdravnikih. Strokovnjaki menijo, da imajo bolje izobraženi zdravniki običajno prav približno 95 odstotkov časa. 

Vseeno si velja zapomniti, da je ChatGPT umetna inteligenca, ki lahko ponudi vpogled v marsikatero teorijo, znanje in ostalo. Vendar pa kljub vsemu ne more nadomestiti znanja in izkušenj zdravnikov, predvsem pa ne more postavljati primernih in ustreznih diagnoz namesto zdravstvenega osebja. 

Vir: dailymail

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 580