Vizita.si
Chat GPT

Novice

Lahko ChatGPT načrtuje vaše obroke? Dietetiki izpostavljajo prednosti in slabosti

N.R.A.
19. 06. 2023 05.00
0

Če ste že slišali za umetno inteligenco, v kar smo skoraj prepričani, ste zagotovo že slišali za ChatGPT. Slednji zmore marsikaj, med drugim tudi načrtovati obroke. Je to smiselno, pametno in navsezadnje, kakšni so rezultati? Poglejmo si bolj podrobno.

Spletni portal health izpostavlja, da so dietetiki skušali ugotoviti, ali lahko ChatGPT smiselno načrtuje obroke, predvsem pa, ali lahko tehnično izpolnjuje merila s prehranskega vidika. Odgovor je pritrdilen z manjšim 'ampak'. 

Umetna inteligenca
Umetna inteligencaFOTO: Shutterstock

Strokovnjaki sicer ugotavljajo, da je za posameznike s posebnimi zdravstvenimi potrebami in cilji bolje, da poiščejo pomoč registriranega dietetika, čeprav se morda zdi priročno in enostavneje zgolj 'brskati' za zdravimi recepti. 

V prizadevanju, da bi ChatGPT uporabljali v vseh vidikih življenja, so nekateri ljudje začeli zahtevati od aplikacije umetne inteligence (AI), da pripravi načrte obrokov in sezname 'zdravih' oz. 'optimalnih' živil.

Ko raziskovalci izpopolnjujejo natančnost in jasnost klepetalnih robotov z umetno inteligenco, kot je ChatGPT, se ta orodja vse bolj zmorejo odzvati na zelo podrobne zahteve – vključno z izdelavo načrtov obrokov po meri. V zadnjih tednih so internet preplavile zgodbe o uspehu ljudi, ki uporabljajo ChatGPT za pripravo obrokov po meri za vse vrste specifikacij.

Umetna inteligenca
Umetna inteligencaFOTO: Adobe Stock

Čeprav uradni pogoji bota pravijo, da 'ni namenjen dajanju nasvetov', se zdi, da je ChatGPT pripravljen storiti prav to.

Na vprašanje, ali lahko ustvari načrt obrokov po meri, ChatGPT veselo odgovori z: ''Vsekakor!''

Toda ali lahko umetna inteligenca res ustvari ustrezne načrte obrokov za vsakogar in vsakogar? In ali obstaja nevarnost zanašanja na AI pri vodenju vaše prehrane, če imate zdravstveno stanje, ki zahteva spremembo prehrane?

Načrtovanje obrokov s ChatGPT

ChatGPT in drugi roboti z umetno inteligenco lahko ustvarijo načrte obrokov – tudi takšne po meri, ki upoštevajo vaše prehranske potrebe, potrebe po kalorijah, višino, težo, starost, spol in zdravstvene cilje. Pravzaprav bot takoj zahteva te informacije, ko je pozvan, da naredi načrt obroka. Vprašanje je seveda, ali zmore to opraviti dobro?

ChatGPT in drugi roboti z umetno inteligenco lahko ustvarijo načrte obrokov.
ChatGPT in drugi roboti z umetno inteligenco lahko ustvarijo načrte obrokov.FOTO: Shutterstock

Ko so ga prosili, naj za 60-letno žensko pripravi 1500-kalorično srčno dieto, ChatGPT pravilno izpostavi in preda sedemdnevni načrt za tri obroke in dva prigrizka na dan. Načrt ustreza merilom zdravega srca z veliko sadja in zelenjave, celih zrn, pustih beljakovin in drugih živil z nizko vsebnostjo natrija, nasičenih maščob in dodanih sladkorjev.

Vendar pa hiter pregled ponujenih obrokov in prigrizkov razkrije nekaj osupljivih pomanjkljivosti. Sedemdnevna kardiološka dieta ChatGPT in druge testirane diete so izjemno malo raznolike. Prigrizki, zdravi za srce, se izmenjujejo med enim majhnim jabolkom, eno majhno pomarančo ali enim majhnim nemastnim jogurtom – nič drugega ves teden.

Podobno vsaka večerja sledi predvidljivemu vzorcu ene puste beljakovine, ene pečene ali na pari kuhane zelenjave in ene porcije škroba. Ni predlogov za pripravo teh jedi z dodajanjem začimb ali drugih okusov.

Vam načrtovanje obrokov predstavlja stres?
Vam načrtovanje obrokov predstavlja stres?FOTO: Shutterstock

Še enkrat, če uživate v kakšnih okusih ali kuhinjah, lahko botu poveste svoje želje in ta se jim bo prilagodil. Medtem pa robotovi sedemdnevni načrti ne vključujejo pijač ali sladkih dobrot, tudi ko je pozvan, da pripravi obroke, namenjene pridobivanju telesne teže. Pijače so pomemben del vsakega prehranjevalnega načrta in mnogi zdravstveni strokovnjaki poudarjajo, da je v redu (in celo nujno), če si občasno privoščite sladico, če se držite diete.

Izkoristite ChatGPT za načrtovanje obrokov

Dokler vmesnik ChatGPT ne postane bolj sofisticiran, ni idealen za kovanje drobcev vašega vsakodnevnega prehranjevanja. Lahko pa ima svoje mesto v vaši splošni prehranski opremi.

Slabosti uporabe ChatGPT za načrtovanje obrokov

Podobno kot internet v svojih zgodnjih dneh, ima ChatGPT nekaj zank, ki jih je treba odpraviti, preden postane povsem zaupanja vreden prehranski vir. Številni viri, iz katerih črpa, so v najboljšem primeru dvomljivi.

Načrtno prehranjevanje
Načrtno prehranjevanjeFOTO: Shutterstock

ChatGPT je odličen pri zbiranju in konsolidaciji informacij, ni pa tako dober pri preverjanju njihovih virov. In tudi navajanje teh virov ni tako dobro, ker črpa informacije iz vsega interneta, ne veste, ali informacije dobivate iz verodostojnega vira ali vprašljivega.

Poleg tega se doseg ChatGPT razteza le do leta 2021, tako da ni na tekočem z najnovejšimi raziskavami o hrani in zdravju. Nekateri so poudarili, da se bo orodje AI odzvalo na vsako poizvedbo in dalo podatke o prehrani za zdravstvene razmere, ki nimajo znane povezave s prehrano.

Kako se lotiti načrtovanja zdravih obrokov?
Preberi še
Kako se lotiti načrtovanja zdravih obrokov?

Kdaj se je dobro posvetovati z dietetikom?

Čeprav je umetna inteligenca lahko uporabna v določenih okoliščinah, zaenkrat ne more nadomestiti modrosti in razumevanja usposobljenega strokovnjaka za prehrano. To še posebej velja za zdravstvene težave.

Dietetiki si bodo vzeli čas, da bodo razumeli in upoštevali vašo zgodovino fizičnega zdravja, težave z duševnim zdravjem, všečke in nevšečnosti, življenjski slog in cilje. Ne ponujajo samo idej za obroke. 

Dietetiki so usposobljeni za razumevanje in vodenje vas kot posameznika. Pomagali vam bodo, da se naučite, kako vztrajati pri spremembah, ki jih izvajate, da boste resnično dolgoročno spremenili svoje zdravje.

Vir: health

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587