Da je čips nezdrava razvada, smo vedeli že prej, sodobne raziskave pa so pokazale, da ne vodi le v debelost in z njo povezane bolezni, ampak prinaša še hiperaktivnost in večje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Prav zato so številni strokovnjaki zaskrbljeni nad dejstvom, da je to živilo vse pogosteje uporabljeno. Tako so skrb vzbujajoči podatki zadnje ankete podjetja YouGov, ki je pokazala, da kar tretjina britanskih otrok čips uživa vsak dan, preostali dve tretjini pa ga uživata večkrat na teden. Dejstvo je tudi, da Britanci pojedo kar šest milijard vrečk čipsa na leto, kar je skoraj 100 vrečk na osebo, poroča Daily Mail. Takšna raziskava pri nas še ni bila opravljena, a podoben trend se pojavlja tudi drugod v razvitih državah.
Strokovnjaki so tako opozorili na študije, ki kažejo na škodljivost tega priljubljenega prigrizka. Precej zgovorna je raziskava Britanske fundacije za srce iz leta 2006, ki je pokazala, da je ena vrečka čipsa na dan, kot ga zaužije tretjina britanskih otrok, enaka petim litrom olja na leto.
Izdelan tako, da zasvoji
Težava ni le v maščobah, temveč tudi v deležu soli in sladkorja v priljubljenem prigrizku, ki naj bi v kombinaciji povzročala celo odvisnost od tega živila. Na to je v svoji knjigi "Sol, sladkor, maščoba: Kako prehranski giganti povzročajo zasvojenost?" opozoril tudi že Pulitzerjev nagrajenec Michael Moss. "Prav kombinacija slanega, sladkega in mastnega je tista, po kateri naši možgani najbolj hrepenijo," pove Moss. Torej, bolj nam je čips okusen, bolj si ga želimo, kar lahko vodi v odvisnost. Zato je najbolj zaslužen izrazito slan okus čipsa, ki ga okusimo takoj, ko ga damo v usta, ter občutek sitosti zaradi maščob, ki do možganov pride skozi trigeminalni živec, ki se nahaja nad in za usti.
Poleg te kombinacije naj bi bilo skrito orožje čipsa tudi hrustljavost. "Raziskava je pokazala, da bolj kot čips hrustlja, raje ga boste imeli," pove Moss. Tako so veliki proizvajalci čipsa iskali idealno hrustljavost, ki ljudem prinaša največ užitka. Proizvajalci uporabljajo tudi naslednji trik, in sicer da nekatere svoje izdelke označujejo kot gurmanske. S tem želijo prepričati, da so sestavine čipsa manj škodljive, tudi če ga veliko zaužijete. Vsa ta dejstva pomagajo razumeti, zakaj mnogi ljudje obožujejo ta krompirjevi prigrizek.
Vendar z maščobami, sladkorjem in soljo prežeta razvada, ki vas lahko zasvoji, zelo vpliva na zdravje ljudi. "Težave se ne pojavljajo pri posameznikih, ki si slani prigrizek privoščijo le občasno, toda tisti, ki ga jedo vsak dan, bi se morali vprašati, kaj to pomeni za njihovo zdravje," je dejal dr. Darius Mozzaffarian iz Harvarda. Pri tem je pojasnil, da uživanje čipsa vpliva na normalno raven inzulina in glukoze, zato se kmalu po njegovem zaužitju počutimo še bolj lačni. Visoka raven inzulina pa je povezana z debelostjo in s sladkorno boleznijo tipa 2.
Nosečnice, pozor!
Pri uživanju čipsa naj bodo previdne tudi nosečnice. Ena izmed zadnjih britanskih raziskav, ki je potekala pod okriljem inštituta za raziskovanje zdravja Bradford, je pokazala, da nosečnice, ki pojedo večjo količino čipsa in drugih slanih prigrizkov, lahko škodujejo zdravju svojih otrok na enak način, kot to velja za kadilke. Posledice na razvoj zarodka se pojavljajo zaradi prisotnosti strupene kemikalije v čipsu, akrilamidu. "Ko dodate akrilamid k veliki količini maščob, sladkorja in soli, kar vse čips tudi vsebuje, potem je le-ta za nosečnice enako strupen kot kajenje," pojasni vodja raziskave dr. John Wright.
Ta lahko vpliva na dojenčkovo nižjo porodno težo, manjši obseg glave in slabši razvoj možganov. "Ker je čips tako škodljiv za novorojenčke, bi morda bilo smiselno, da bi se na njegovih vrečkah nahajalo zdravstveno opozorilo," predlaga dr. Wright. Raziskave o vplivu akrilamida pri odraslih še potekajo.
Kakšna je povezava s hiperaktivnostjo?
Nevarnost za mlade, ki redno uživajo čips, predstavljata tudi hiperaktivnost in zasvojeno vedenje.
Uživanje čipsa vpliva na del možganov, ki je povezan s spanjem in počitkom. V primeru pogostega uživanja čipsa se pojavljajo simptomi prenehanja oziroma opuščanja. Ti povzročajo motnje pozornosti in koncentracije, je februarja letos pokazala študija revije Plos One. In prav take spremembe pri ljudeh povzročijo hiperaktivnost.
Preizkusi na možganih podgan kažejo, da obstaja povezava s čipsom in zasvojenim vedenjem. Za potrditev tega učinka bi morali izvesti klinični preizkus na ljudeh.
Še en škodljiv učinek, ki se kaže v pogostem uživanju čipsa pri otrocih, je zobna gniloba. "Čips je ena izmed najhujših stvari za zobe, saj se prilepi na njihovo površino za več ur," pove dr. Nigel Carter, izvršni direktor britanske zobozdravstvene fundacije. "Na seznamu sestavin se na prvi pogled zdi vsebnost sladkorja nizka. Toda ta seznam vključuje le enostavne sladkorje in ne upošteva bolj zapletenih oblik, kot so ogljikovi hidrati, ki se v ustih razgradijo v posamezne molekule sladkorjev."
Prav tako obstajajo dokazi, da čips vsebuje rakotvorne sestavine, ki so nastale med praženjem v maščobi pri visokih temperaturah. Zato redno uživanje veča tveganje za nastanek malignih boleznih pri odraslih.
Vsa ta dejstva kažejo na to, da se je temu prigrizku bolje izogniti, lahko pa si ga seveda privoščite v manjših količinah. Bolj zdravo nadomestilo čipsa predstavljajo oreščki.
Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na
KOMENTARJI (19)
Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.
PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV