Vizita.si
image (28)

Novice

'Človek slon' išče ženo

S.C.
15. 03. 2012 12.53
20

Življenje 26-letnega Indijca nikoli ni bilo postlano z rožicami. Nesrečnež se je namreč rodil z redko genetsko boleznijo, posledično pa mu na obrazu raste ogromen tumor nenavadne oblike, zaradi katerega so ga poimenovali kar 'človek slon'.

Že leta sanjam o poroki,“ potoži 26-letni Indijec Lalit Ram, sin kmečkih staršev, ki so ga okoliški prebivalci poimenovali kar 'človek slon'. Njegov obraz namreč prekriva ogromna tvorba nenavadne oblike, pravzaprav gre za tumor, ki je posledica redke genetske bolezni, imenovane neurofibromatoza, poroča The Sun.

Ko sem bil še otročiček, se mi je na licu pojavila majhna bulica,“ pove Lalit. “Toda z leti je rasla, dokler se ni razrasla v nenavadno tvorbo in mi prekrila polovico obraza.“ Ker nesrečni mladenič prihaja iz zelo revne družine, si niso mogli privoščiti obiska zdravnika, tako da se je moral s takšnim videzom pač sprijazniti. Bližnji so ga tolažili, da ni nič hujšega, a Lalita so bolj kot tumor boleli zgroženi pogledi mimoidočih, predvsem pa dejstvo, da ga ne mara nobeno dekle. “Vse, kar si želim, je ljubezen,“ žalostno pove. “A zaradi slabih izkušenj sem že skoraj obupal. Vsaka ženska, ki se ji želim približati, se me ustraši.“ Celo družinski člani so mu na vse pretege poskušali najti ženo, toda starši vsake potencialne neveste so bili odločno proti.

Po dolgih letih žalosti in sramu pa je tudi za Lalita posijal žarek upanja. Končno je namreč prišel do zdravnikov, ki naj bi mu grozljiv tumor operativno odstranili, da bi lahko normalno zaživel. Dr. Vivek Kumar iz bolnišnice v New Delhiju je sicer nekoliko zaskrbljen, a optimističen: “Operacija je zahtevna in moramo biti zelo previdni. Obstaja nevarnost, da pacient oslepi, prav tako smo zaskrbljeni zaradi sluha. Toda dali bomo vse od sebe, da mu pomagamo do normalnega videza.

Nevrofibromatoza je redka dedna bolezen, pri kateri je moten razvoj živčevja, mišic, kosti in kože. Na koži se pojavijo pigmentne lise ali tumorji ovojnic perifernih živcev. Ločimo dve vrsti bolezni, tip1, ki je pogostejši, in tip 2. Zbolimo lahko tudi, če podedujemo samo en okvarjen gen enega od staršev. Nekateri primeri nastanejo zaradi novo nastale mutacije, večinoma pa se bolezen pojavlja znotraj družine. Poleg vidnih simptomov, kot so tumorji in pigmentni madeži, bolezen lahko spremlja tudi glavobol, vrtoglavica, nepravilno ukrivljena hrbtenica, pogosti zlomi kosti, umska zaostalost, poslabšanje sluha ter motnje ravnotežja. Če opazite kakršen koli znak bolezni, nemudoma poiščite pomoč pri zdravniku.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587