Vizita.si
Temna čokolada je bolj zdrava od mlečne, saj vsebuje več antioksidantov, teobromin in manj maščob.

Zdravje

Čokolada – najboljše zdravilo!

Ni.J.
24. 03. 2010 09.13
1

Če je čokolada nekoč veljala za greh, pa danes velja za pravo “superhrano“, ki jo nekateri zdravniki celo predpisujejo. Zakaj se je čokolada kar naenkrat iz škodljivega priboljška spremenila v zdravilo?

Temna čokolada je bolj zdrava od mlečne, saj vsebuje več antioksidantov, teobromin in manj maščob.
Temna čokolada je bolj zdrava od mlečne, saj vsebuje več antioksidantov, teobromin in manj maščob.FOTO: iStockphoto

Čokolada je hrana, ki vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo kožo pred škodljivimi vplivi UV žarkov, ter krepijo srce in ožilje. Poleg tega vsebuje tudi feniletilamin, ki vpliva na počutje in ga imenujemo tudi “molekula ljubezni“, zadnja študija, ki so jo opravili v Londonu pa je pokazala, da čokolada vsebuje še eno sestavino, teobromin, ki ugodno vpliva na živčni sistem in blaži kašelj, saj deluje pomirjujoče na enega glavnih hrbtnih živcev, ki sproža refleks kašlja. Teobromin se sicer nahaja le v temni čokoladi, ki pa je bolj zdrava, saj vsebuje več antioksidantov in manj maščob kot druge čokolade. Če torej zaokrožimo, je temna čokolada tako zdrava, da jo nekateri zdravniki priporočajo tudi kot obliko zdravljenja.

Profesor Dan Reinstein svojim pacientom priporoča, naj pol ure pred operacijo pojedo toliko čokolade, kolikor je lahko.
Profesor Dan Reinstein svojim pacientom priporoča, naj pol ure pred operacijo pojedo toliko čokolade, kolikor je lahko. FOTO: iStockphoto

Zdravnik K. K. Atsina z medicinske fakultete v Gani je kakavov prah uporabljal kot dodatek pri zdravljenju hipertenzije (visokega krvnega pritiska) in sladkorne bolezni. Neki drugi ganski zdravnik, profesor F. Kwaku Addai pa je mnenja, da dve do tri skodelice kakava na dan ščitijo pred malarijo. “Včasih sem za malarijo zbolel prav vsako leto,“ pravi. “Od leta 2004 pa smo doma začeli piti nesladkani kakav, zmešan z vročo vodo, in od takrat ni še nihče zbolel.“ Addai pa dodaja, da nekateri zdravniki kakav uporabljajo za zdravljenje prav vsega – od vida do astme.

Na londonski očesni kliniki profesor Dan Reinstein svojim pacientom priporoča, naj pol ure pred operacijo pojedo toliko čokolade, kolikor je lahko. “Bolniki, ki jedo čokolado, so manj živčni, bolj umirjeni in pri operaciji bolje sodelujejo kot bolniki, ki jemljejo pomirjevala. Če je bolnik umirjen, lahko rutinsko operacijo izvedem v treh minutah, v nasprotnem primeru pa lahko traja veliko dlje.

Zdravilni učinek čokolade pa je raziskovala tudi italijanska profesorica Donatella Lippi. “V preteklih letih so odkrili, da so flavonoidi, ki se v čokoladi nahajajo v visokih količinah, izjemno koristni pri zdravljenju depresije. Čokolado lahko prav tako uporabimo za višanje prenizkih količin kemičnih substanc v možganih, kot sta serotonin in dopamin,“ pravi. Serotonin in dopamin sta nemreč pomembni substanci, ki sta zadolženi za uravnavanje počutja, potrebe po hrani in kompulzivnega obnašanja. Uživanje primerne količine temne čokolade zato priporočajo tudi psihiatri, saj ima podoben učinek kot antidepresivi.

Kakav naj bi ščitil pred okužbo z malarijo.
Kakav naj bi ščitil pred okužbo z malarijo.FOTO: Reuters

V resnici uporaba čokolade v terapevtske namene ni prav nič novega. Lippijeva namreč pravi, da je povezava med čokolado in medicino znana še iz časa Kolumba. Že leta 1557 je namreč Francisco Hernandez, dvorni zdravnik španskega kralja, potrdil, da je čokolada koristna za zdravljenje bolezni jeter. Leta 1662 je poleg tega Henry Stubbe, osebni zdravnik Charlesa II., poročal, da so angleški vojaki na Jamajki živeli od kakavove kaše, pomešane s sladkorjem in vodo ter da bi čokolado lahko uporabljali tudi kot sredstvo za izkašljevanje pri zdravljenju dihalnih težav, kot diuretik in afrodiziak. S čokolado so takrat zdravili tudi hipohondrično melanhonijo in tako skrbeli za srečo ljudi.

In kaj je torej najbolj pomembno? Da neobremenjeno redno uživate temno čokolado!

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587