Vizita.si
Ob pojavu simptomov, ki kažejo na težave s črevesjem, obiščite zdravnika.

Bolezni

VIDEO: Prepoznajte znake črevesnih bolezni!

Alenka Mirt Iskra
22. 01. 2011 21.37
0

Med vsemi boleznimi so najpogostejše bolezni prebavil, med njimi refluks, žolčni kamni, hemeroidi, ki so bolezen moderne dobe in rak prebavil.

Rak prebavil raste počasi, lahko povsem brez znakov, zato je ob odkritju bolezni za zdravljenje večkrat prepozno. Pomembna je torej preventiva in preiskave, ki bolezen potrdijo, da je za učinkovito zdravljenje še vedno dovolj časa.

V okviru nacionalnega programa Svit je zagotovljena preiskava blata, na podlagi katere zdravniki ugotovijo, če je s prebavili vse v redu, če ne sledijo nadaljne preiskave, ki pa lahko rešijo življenje.

Gastroenterolog profesor Milan Stefanovič, dr. med. pravi, da lahko prve spremembe na prebavilih, ki še niso rakave, odkrijejo deset let preden se spremenijo v kaj usodnega. Zato svetuje preglede blata in kolonoskopijo, pri kateri natančno pregledajo črevesje in ukrepajo, če je treba.

Ob naslednjih znakih pa ne izgubljate časa, ampak takoj ukrepajte: če imate kri na blatu, če se vam menjata driska in zaprtje, imate nejasne bolečine v spodnjem delu trebuha, ste zelo shujšali.

Najbolj natančna preiskava je kolonoskopija, ki se je mnogi zelo bojijo. Dr. Stefanovič pa pravi, da jo kar 90 odstotkov bolnikov prenese dobro. Pri kolonoskopiji uporabijo ogljikov dioksid, ki omogoča lažjo preiskavo in manj težav po postopku.

 

Ob pojavu simptomov, ki kažejo na težave s črevesjem, obiščite zdravnika.
Ob pojavu simptomov, ki kažejo na težave s črevesjem, obiščite zdravnika.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587