Vizita.si
Raziskava je pokazala, da črni čaj krvnega pritiska ne zvišuje.

Novice

Črni čaj niža krvni pritisk

L.E.
24. 01. 2012 12.55
0

Študija je pokazala, da lahko črni čaj uživajo tudi ljudje, ki jih muči previsok krvni pritisk. Ne bo jim ga namreč povišal, temveč morda celo pripomogel k znižanju.

Bolniki s hipertenzijo se morajo odreči marsičemu. Od sedaj si lahko privoščijo vsaj črni čaj.
Bolniki s hipertenzijo se morajo odreči marsičemu. Od sedaj si lahko privoščijo vsaj črni čaj.FOTO: iStockphoto
Raziskava je pokazala, da črni čaj krvnega pritiska ne zvišuje.
Raziskava je pokazala, da črni čaj krvnega pritiska ne zvišuje. FOTO: iStockphoto

Študija priznane ameriške Univerze Rochester je pokazala, da črni čaj ne poslabša stanja hipertenzije oziroma previsokega krvnega pritiska. Morda tega celo malenkostno zniža.

Znanstveniki so šest mesecev raziskovali, kaj se zgodi, če bolniki s hipertenzijo na dan užijejo tri skodelice črnega čaja. Ugotovili so, da je takšen vnos pijače povzročil od dva- do trimilimetrsko znižanje živega srebra tako za sistolični krvni pritisk (zgornja številka) kot tudi za diastolični krvni pritisk (spodnja številka). To sicer ne pomeni občutnega znižanja povišanega krvnega pritiska, vendar hkrati kaže, da črni čaj bolnikom s hipertenzijo vsaj ne škodi. Glede na to, da morajo živeti z dolgim seznamom prepovedi, bodo zagotovo veseli, da lahko sedaj z njega prečrtajo vsaj eno stvar.

Črni čaj je verjetno blagodejen, ker ščiti tanko plast celic, ki obdajajo notranjost krvnih žil. Kadar je ta plast poškodovana, lahko v stene krvnih žil kaj zaide, denimo holesterol, ki se tam potem nabira in sčasoma povzroči hudo bolezen srca in ožilja ali celo kap. Raziskovalci so opozorili, da morda podobno delujejo tudi drugi čaji. Ena izmed raziskav je že pokazala, da lahko na povišan krvni pritisk pozitivno vpliva šipkov čaj. Poleg tega je dokazano tudi, da bolnikom s hipertenzijo pomaga uživanje pravega kakava, ukvarjanje z jogo in sproščanje.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587