Vizita.si
image (28)

Novice

Čudežna ozdravitev deklice

Katja Benčina
20. 07. 2009 11.21
0

16-letna Britanka Hannah Clark je prva na svetu, ki je preživela, čeprav so ji odstranili nadomestno srce in ji napovedali le še nekaj ur življenja.

Hannah Clark se je rodila z redkim obolenjem srca, ki bi bilo lahko tudi usodno, zato so ji že pri dveh letih starosti presadili srce. Vendar pa njenega srca niso odstranili, ampak so novo srce le prišili ob njeno lastno. Presajeno srce je deklico ohranjalo pri življenju kar deset let in pol, medtem ko je njeno srce počivalo. Žal pa so se tudi pri presajenem srcu začeli zapleti. Zaradi močnih imunosupresivnih zdravil, ki jih je morala jemati proti zavrnitvi presajenega srca, je deklica namreč zbolela zaradi redkega rakavega obolenja. Zdravniki so zmanjšali odmerek imunosupresivnih zdravil, vendar je to vodilo v drugo srčno odpoved. Nato zdravniki niso videli druge možnosti, kot da presajeno srce odstranijo, sicer bi deklica umrla. Po odstranitvi so ji napovedali le še nekaj ur življenja, vendar pa jo je rešilo njeno lastno srce. Čudežno se je namreč prebudilo in ji tako rešilo življenje. Danes, tri leta in pol po odstranitvi nadomestnega srca, znanstvena revija Lancet poroča o eni najbolj dramatičnih zgodb z dobrim koncem v novejši medicinski zgodovini. Hannah je namreč povsem zdrava in lahko končno zaživi normalno življenje brez vsakdanjega obiska bolnišnice.

Nad čudežem je še posebej navdušen njen srčni kirurg Magdi Yacoub iz bolnišnice Harefield v zahodnem Londonu, ki pravi, da je tako njemu kot njegovim kolegom prav ta primer dal še posebej misliti: „Pred Hannah si ni srce nobenega bolnika opomoglo dovolj, da bi zadoščalo za življenje, čeprav smo domnevali, da obstaja teoretična možnost, da se oslabljeno srce nekako okrepi. Njen primer pa govori o tem, da ima srce sposobnost, da si opomore na naravnost čudežni način."

Seveda pa so si po vseh mučnih dneh izjemno opomogli tudi njeni starši. Dekličin oče se še kako spominja dneva, ko so njegovi hčerki napovedali le še nekaj ur življenja: "Zdravniki so nam povedali, da je zaradi tumorja treba odstraniti nadomestno srce in da ima Hannah pred seboj morda le še dvanajst ur življenja. Iz takrat neznanega vzroka pa je bila naslednji dan v redu," se spominja presrečni oče. Družina Clark je zaradi te izkušnje postala zagovornica politike, da bi vsakdo v Veliki Britaniji po smrti daroval organe, če se za časa življenja ne bi izrecno opredelil proti. S tem bi povečali število organov na voljo za presaditev, saj le-teh v Britaniji izjemno primanjkuje. Prav zaradi pomanjkanja organov le v Britaniji vsako leto umre tisoč ljudi.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587