Vizita.si
Mlademu Lewisu so morali odstraniti polovico možganov.

Novice

Čudežni deček preživel s polovico možganov

K.B.
16. 08. 2010 10.31
0

Ko starša dečka Lewisa Bulla danes opazujeta svojega sina, kako teka po zelenici, komaj verjameta, da je preživel. Pred komaj štirimi meseci so 12-letniku namreč odstranili polovico možganov.

Mlademu Lewisu so morali odstraniti polovico možganov.
Mlademu Lewisu so morali odstraniti polovico možganov.FOTO: iStockphoto

Lewis Bull je namreč trpel za redko obliko encefalitisa (vnetja možganov), imenovano Rasmussenov sindrom, ki je že uničil desno stran njegovih možganov in se širil naprej. Gre za življenje ogrožajočo bolezen, ki je podobna meningitisu. Zdravniki so zato odločili, da je edina možnost za preživetje, da mlademu Lewisu odstranijo polovico možganov. Čeprav so upali, da bo sčasoma leva polovica možganov prevzela funkcijo desne, pa se je družina že začela pripravljati na to, da bo Lewis morda za vedno ostal na mentalni ravni 12-letnika ali pa bo priklenjen na invalidski voziček. Že nekaj tednov po operaciji pa je mladi Lewis presenetil zdravnike, saj je shodil. ''Neverjetno dobro okreva. Niti enkrat se ni pritožil in me vprašal 'Zakaj jaz?', ampak je kar poskušal in poskušal shoditi in tako mu je uspelo," pravi njegova mati 40-letna Mandie, ki se natanko spomni, kdaj je začutila, da nekaj ni v redu z njenim sinom. ''Bilo je dan pred njegovim devetim rojstnim dnevom. Bil je zadnji šolski dan pred poletnimi počitnicami, in ko sem ga prišla pogledat, sem videla, da mu je leva stran obraza začela trzati." Še preden ga je lahko dosegla, pa je Lewis padel po tleh. Z možem sta ga takoj peljala v bolnišnico.
Kljub operaciji, kjer so Lewisu odstranili polovico možganov, je fant dobro okreval in bo lahko živel normalno življenje.
Kljub operaciji, kjer so Lewisu odstranili polovico možganov, je fant dobro okreval in bo lahko živel normalno življenje. FOTO: Reuters

V bolnišnici so mislili, da je bil to le en napad, vendar pa se je kmalu izkazalo, da je bil to le eden od številnih napadov, ki so se stopnjevali v naslednjem letu. Lewisa so nato poslali na nadaljnje preiskave in mu oktobra leta 2008 diagnosticirali Rasmussenov encefalatis. To redko stanje povzroči, da možgani začnejo otekati, kar pa je bil tudi vzrok za napade. Prestal je številna zdravljenja, vendar žal neuspešno. 47-letni oče John se spominja, da je bilo njegovo stanje vse slabše: ''Prišli smo do točke, ko je Lewis dobil napad vsakih pet minut.'' Prav zato ni mogel več hoditi v šolo, moral pa je prenehati igrati tudi nogomet. ''Že od majhnega je oboževal brcanje žoge, ko pa je januarja njegova leva polovica telesa delala vse slabše, je med brcanjem žoge začel padati. Prav zato se je moral nogometu odpovedati.''

Februarja so zdravniki družini povedali, da so njegovi napadi tako hudi, da je le še vprašanje časa, kdaj bodo njegovi možgani nepopravljivo poškodovani. Da bi to preprečili, je bila edina možnost, da dečku odrežejo polovico možganov. Le tako bi se napadi prenehali. Seveda pa je bila to za starše izjemno težka odločitev. ''Pravzaprav sem se morala odločiti za to, da bo moj otrok nepokreten. Vedeli smo, da se bo moral spet naučiti hoditi, če mu bo to sploh uspelo. Čeprav je bil takrat šibek, pa je kljub vsemu lahko hodil. Prav zato je bila odločitev izjemno težka, vendar pa sem upala, da bo to boljša dolgoročna odločitev,'' pove mati.

14. aprila je tako Lewis prestal šesturno operacijo in se dva dni pozneje zbudil brez polovice možganov. Čeprav so bili zdravniki skeptični, pa je mladi deček v le treh mesecih fizioterapije in terapij za učenje govora skoraj popolnoma okreval. Čeprav bo njegova leva stran telesa vedno nekoliko bolj šibka, pa sedaj zdravniki pričakujejo, da bo lahko živel normalno in da se bodo njegovi možgani normalno razvijali. Od operacije Lewis ni doživel nobenega napada in lahko že normalno teče. Njegovi starši pa so presrečni: ''Ne sramuje se niti svojih brazgotin, nosi jih s ponosom.''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587