Vizita.si
S tomografom lahko natančno posnamejo, kateri možganski centri so aktivni, ko pacient o nečem razmišlja.

Novice

'Čudežni' tomograf

Sanja Macur
13. 03. 2009 18.30
4

Na Dunaju imajo naravnost izjemen računalniški tomograf, ki lahko bere celo misli. Zaradi te čudežne naprave so morali zgraditi kar 600-tonsko stavbo, prve raziskave možganskih tumorjev pa so izredno natančne.

S tomografom lahko natančno posnamejo, kateri možganski centri so aktivni, ko pacient o nečem razmišlja.
S tomografom lahko natančno posnamejo, kateri možganski centri so aktivni, ko pacient o nečem razmišlja.FOTO: iStockphoto

Za napravo se že zanimajo policisti, saj bi radi preverjali odzive pedofilov na slike otrok po zaključku kazni. Za uporabo naprave se zanimajo tudi običajna podjetja.

Radiolog Siegfried Trattnig je povedal, da jih podjetja že sprašujejo, ali lahko naredijo študije, v katerih bi ljudem pokazali produkte in kako bi možgani odreagirali. „Če je oseba zainteresirana, se namreč možgani močno odzovejo, drugače pa ne. Temu že rečejo nevromarketing.“

Prve raziskave so usmerjene v zelo pogoste, maligne možganske tumorje. S pomočjo tega tomografa lahko zavrejo tudi osteoartritis in diabetes, še preden se bolezen razvije.

Ta magnet je tako močan, da premika celo tatuje na koži, zazna pa tudi železo v črni barvi za lase.

Takšnih naprav je na svetu samo 20, ena pa stane 7 milijonov evrov. Zahteva pa ta tomograf kar 25 strokovnjakov, ki jo znajo uporabljati, vzdrževanje in uporaba pa bosta Avstrijce stali kar milijon evrov letno.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587