Vizita.si
image (28)

Novice

Da so preživele, so potrebovale moč in pogum

M.K.
15. 04. 2014 08.05
11

Bled obraz, utrujeno telo, gola glava, brazgotine na prsih – vse to je slika ženske, ki je prebolela raka dojke. Zakaj bi se skrivale? Zakaj bi si zatiskale oči? To je resničnost, to je rak v vsej svoji veličini. To je projekt SCAR.

Število obolelih za rakom dojke se iz leta v leto zaskrbljujoče vzpenja, na srečo pa velja za eno izmed oblik te zahrbtne bolezni z relativno majhno stopnjo umrljivosti. To pa še zdaleč ne pomeni, da raku dojke ni potrebno posvečati toliko pozornosti kot preostalim rakavim obolenjem. Nasprotno, ljudi je potrebno osveščati o simptomih, saj bodo le tako lahko raka odkrili dovolj zgodaj ter se izognili morebitnim zapletom pri zdravljenju.

Želel je pokazati moč ter lepoto obolelih za rakom dojke

Za svojevrstno metodo osveščanja o raku dojke se je pred nedavnim odločil modni fotograf David Jay, ki je sprejel sodelovanje pri projektu SCAR – programu, pri katerem je skozi fotografski objektiv želel pokazati moč ter lepoto mladih žensk, ki so se uspešno spopadle s to zahrbtno boleznijo. »Boj proti raku dojke je bitka, ki zahteva veliko moči, vzdržljivosti in žrtvovanja,« je prepričan mlad fotograf, ki pravi, da ženskam, ki jih doleti tovrstna usoda, ne sme manjkati poguma, odločnosti in neverjetne želje po življenju, saj le tako lahko premagajo raka. In prav vse te plemenite lastnosti je želel pokazati na fotografijah prostovoljk, ki so bile za namen projekta pripravljene pokazati svoje golo oprsje po kirurškem posegu, pri katerem so odstranili rakavo tkivo.

Zbolevajo vse mlajše

Oboleli za rakom dojke ter tisti, ki so na tej trnovi poti spremljali svoje najdražje, lahko vsakogar podučijo, da te hude bolezni ni mogoče posploševati zgolj na roza pentljo. Prav to pa je namen projekta SCAR. David Jay se je projekta lotil s ciljem, da pokaže moč ter lepoto žensk, ki so premagale to zahrbtno bolezen. Fotografiral je na stotine žensk starih 40 let ali manj, ki so jim odstranili in rekonstruirali dojko oziroma dojki. S tem je želel opozoriti, da za to hudo boleznijo zboleva vse več mladih žensk, ki na spremembe pogosto postanejo pozorne, ko je že (skoraj) prepozno.

Rak dojke niso samo solze ter žalost

Nekatere ženske na fotografijah so se odločile za rekonstrukcijo prsi, druge ne. A vsaka pogumna ženska, ki je pred fotografskim objektivom odvrgla zgornja oblačila, je s svetom delila veliko več kot samo brazgotine na svojih prsih; delila je svojo pot, svojo bitko za preživetje in resničnost raka dojk. Vsaka izmed njih je navdihujoča. Vsaka je lepa. In vsaka izmed njih nas opominja, da diagnoza rak dojke pomeni veliko več kot solze ter žalost. Sylvia Soo je ena izmed žensk, ki se je postavila pred objektiv fotografa Davida Jaya in se fotografirala za projekt SCAR. »Moja pot je bila veliko več kot samo solze in žalost. Sestavljena je bila iz vzponov in padcev, čeprav sem se sama odločila, da bo imela več vzponov. Te fotografije sem si neizmerno želela, saj je odsev tega, kar sem,« je pred nedavnim zaupala za ameriško revijo The Star.

Čas sprememb

Pred fotografski objektiv se je postavila tudi Candice, ki je v svojem blogu zaupala, da bi morala roza pentlja simbolizirati veliko več kot nakup kosa lično oblikovanega blaga. »Pomeniti bi morala dejansko pripravljenost pomagati nekomu, ki je v stiski. Rak dojk ni roza trak. Gre za stanje, v katerem kot bolnik izgubiš samega sebe, občutek imaš, da se boš razletel na koščke, skozi vse to pa gredo tudi tvoji najbližji. A po drugi strani je to tudi čas, ko začneš odkrivati svoje bistvo, iskati začneš nov besednjak, ugotoviš, da lasje resnično ponovno zrastejo ne glede na to, ali so kodrasti ali ravni, divji ali krotki, zagotovo ponovno zrastejo,« se je Candice izpovedala v blogu.

Pogum, upanje, ter pomoč

Podporniki projekta SCAR so prepričani, da bi morala resnična roza pentlja med drugim pomeniti tudi popolnoma vsakdanje stvari, kot je pomoč pri čiščenju, pripravljanju obrokov, sprehajanju psa, ker je oboleli enostavno preveč na tleh, da bi ga peljal sam. »Veliko bi mi pomenilo že, če bi mi kdo pomagal iz postelje v tistih dneh, ko sem bila prešibka, da bi se iz nje zvlekla sama. To ne bi smel biti samo košček tkanine posebne barve ali s posebnim logotipom,« je bila v svojem blogu jasna Candice. In prav to je namen projekta SCAR, ki je posvečen več deset tisočim ženskam, ki bodo letos zbolele za rakom dojke: ozaveščati, vlivati pogum ter upanje, zbirati sredstva za naprednejše raziskave na področju rakavih obolenj ter pomagati mladim bolnicam, da začnejo na svoje brazgotine, bled obraz, spremenjeno telo ter glavo brez las gledati z nove, drugačne perspektive.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587