Vizita.si
Ko je Rose morala v bolnišnico, saj je zdravnik ocenil, da ji zaradi debelosti grozi kap, se je nekaj v njej premaknilo in odločila se je, da je čas za spremembe. (simbolična fotografija)

Novice

'Tehtala sem 140 kilogramov!'

E. D.
19. 09. 2010 08.17
0

Rose Cowan je rodila kar sedem otrok in po vsakem porodu dobila nekaj dodatnih kilogramov. Na koncu je tehtala že 140 kilogramov in zaradi pretirane debelosti celo pristala v bolnišnici. 47-letnici je namreč grozila kap.

Ko je Rose morala v bolnišnico, saj je zdravnik ocenil, da ji zaradi debelosti grozi kap, se je nekaj v njej premaknilo in odločila se je, da je čas za spremembe. (simbolična fotografija)
Ko je Rose morala v bolnišnico, saj je zdravnik ocenil, da ji zaradi debelosti grozi kap, se je nekaj v njej premaknilo in odločila se je, da je čas za spremembe. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto
Zadnjih dvajest let se je Rose Cowan vztrajno redila. ''Težave s težo so se začele po poroki, ko sva z možem začela načrtovati družino. Med vsako nosečnostjo in po vsakem porodu sem namreč dobila nekaj dodatnih kilogramov,'' pripoveduje Rose, ki je na koncu tehtala že 140 kilogramov, debelost pa je močno načenjala njeno samozavest. Sramovala se je sama sebe, radovedni in velikokrat tudi obtožujoči pogledi okolice pa so njeno negativno samopodobo samo še stopnjevali.

A prekomerna teža ni načela le Rosine samozavesti, temveč je začela načenjati tudi njeno zdravje. ''Pristala sem v bolnišnici na opazovanju, saj se je zdravnik bal, da me bo zaradi debelosti zadela kap. Takrat pa sem doživela tisti odločilni trenutek, ko se nekaj v tebi premakne. Zatrdno sem se odločila, da bom korenito spremenila svoje življenje, saj nisem hotela zaradi nažiranja in debelosti umreti že pri 47 letih in svoje otroke pustiti brez matere,'' se spominja. ''Tako sem takoj, ko sem prišla iz bolnišnice, obula sinove tekaške čevlje in se odpravila na dolg sprehod.''

debela teta na tehtnici
debela teta na tehtnici FOTO: iStockphoto

Poleg tega, da je v svoje življenje vnesla rekreacijo, je spremenila tudi prehranjevalne navade. V preteklih letih je čez dan bolj ali manj stradala, saj ni imela časa ničesar skuhati in v miru pojesti, zvečer pa je pojedla vse, kar ji je prišlo pod roko – čips, pico, sladoled in druge sladkarije. Zdaj pa si je vzela čas in jedla večkrat na dan, štela je kalorije in izbirala čim manj kalorično hrano. Tako je na primer za zajtrk jedla le sadje in spila proteinski napitek, za kosilo je jedla večinoma nemastno meso in zelenjavo ter spet pila proteinski napitek, za večerjo spet zelenjavo in napitek. Za dopoldansko in popoldansko malico si ni več privoščila čipsa, sendviča, čokolade, temveč kakšne oreščke ali sadje. Kadar koli je postalo težko, si je ponavljala en in isti stavek: ''Svoje otroke ljubim bolj kot hrano!'' To mantro si je celo napisala na listke in jih nalepila po stanovanju – enega je pritrdila tudi na hladilnik. Takšna odločnost, spremenjen režim prehranjevanja in redno gibanje pa so se ji kmalu obrestovali. Rose je namreč shujšala skoraj 70 kilogramov. Tako danes tehta le še 72 kilogramov. ''Zdaj lahko veliko lažje diham, lažje se premikam, hrbet me več ne boli. Redno težem, telovadim z utežmi, skratka gibanje je zdaj sestavni del mojega življenja,'' še pove Rose, ki se zdaj, ko je spet bolj vitka, odlično počuti v svoji koži.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587