Vizita.si
debelost

Novice

Debelušni 14-letni hčerki plačala operacijo zmanjšanja želodca!

E. D.
06. 11. 2011 17.03
10

Katie Hill je bila že od nekdaj debelušna, ko pa so kilogrami začeli vplivati na njeno samozavest in zdravje, je najstnica začela mamo rotiti, naj ji plača operacijo zmanjšanja želodca. Ta je sčasoma njeni prošnji ugodila in danes Katie tehta kar 63 kilogramov manj kot pred štirimi leti.

debelost
debelost FOTO: iStockphoto
Pri komaj 14 letih je Katie Hill tehtala kar 114 kilogramov, debelost pa ji je začela povzročati nemalo težav. Vedno težje se je premikala in dihala, že nekaj stopnic jo je nadvse utrudilo, težave ji je začela povzročati tudi astma. Poleg tega ji je grozila tudi sladkorna bolezen. A ne le zdravje, tudi njena samozavest je trpela na račun odvečnih kilogramov. ''Dolgo sem se prepričevala, da je moja debelost genetska, kajti mama je bila tudi bolj debelušna. A v primerjavi s prijatelji sem bila res ogromna in zato sem se počutila nekoliko izobčeno,'' pripoveduje danes 18-letna Britanka. ''Sprva sem se k hrani zatekala, ker sem bila lačna, a bolj kot sem bila debela, bolj sem bila tudi nesrečna in hrana mi je vse bolj predstavljala nekakšno tolažbo.'' Zaradi debelosti je imela Katie občutek, da jo ljudje zaničevalno ocenjujejo in da na njej ne opazijo drugega kot kilogramov. Začela je sovražiti šolo, ni imela več nobene prostočasne aktivnost, najraje bi se preprosto skrila pred vsem svetom. ''Vedela sem, da me ljudje nenehno ocenjujejo in celo obsojajo zaradi teže. Bili so dnevi, ko sem prišla iz šole domov ter preprosto ure in ure jokala, ker sem bila tako nesrečna,'' je še povedala Katie.

Prelomna točka zanjo pa je bila operacija zmanjšanja želodca, za katero se je odločila njena mama Juliet, ki se je prav tako borila z odvečnimi kilogrami. Po posegu je namreč začela drastično hujšati, zaradi česar se je njena hči počutila še toliko slabše. ''Zaradi mojega hujšanja je Katie samo še bolj trpela,'' se spominja Juliet. ''Zaradi tega me je razjedala krivda, delno zato, ker nisem znala pomagati hčerki, da bi še sama izgubila odvečno težo, delno pa zato, ker sem videla, kakšen učinek ima moje hujšanje nanjo.'' Juliet se je namreč v preteklosti že večkrat trudila, da bi Katie spremenila prehranjevalne navade – da bi torej jedla bolj zdravo in količinsko manj – ter da bi bila fizično aktivna, a Katie tega preprosto ni zmogla. Hrana je bila njena tolažba, dajala ji je veselje in jo napolnila. Zato so vsi poskusi takšnih in drugačnih diet spodleteli.

Tako je edino upanje videla v tem, da gre tudi sama na operacijo zmanjšanja želodca, pa čeprav je bila takrat stara komaj 14 let. Juliet je sprva hčerki rekla, da je premlada in da takšen poseg pri njej preprosto še ne pride v poštev. A Katie je vztrajala in tako je na koncu Juliet vendarle vprašala belgijskega kirurga, ki je operiral tudi njo, ali bi sploh bil pripravljen poseg izvesti na tako mladi osebi. Ta je na njeno veliko presenečenje privolil in tako sta skupaj s Katie res odpotovali v Belgijo v njegovo zasebno kliniko, kjer so Katie zmanjšali želodec.

Kljub temu da je bila stara komaj 14 let, je Katie prestala operacijo zmanjšanja želodca. (simbolična fotografija)
Kljub temu da je bila stara komaj 14 let, je Katie prestala operacijo zmanjšanja želodca. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Za tem posegom, ki si ga je najstnica tako želela in v katerem je videla edino rešitev zase, je res začela izgubljati precej teže. ''Sprva sem hotela zadržati zase dejstvo, da sem bila na tem posegu, potem pa sem začela tako drastično hujšati, da sem morala povedati, kaj stoji za tem,'' pripoveduje Katie, ki je s tem, ko je postajala vedno bolj bitka, tudi spet pridobivala na samozavesti. ''Končno sem lahko spet govorila z ljudmi, brez da bi imela vmes ves čas občutek, da me opazujejo in ocenjujejo, kako debela sem,'' je še povedala mlada Britanka, ki je po posegu shujšala kar 63 kilogramov. Pa vendar so se mnogi zgražali nad dejstvom, da je šlo tako mlado dekle na takšno operacijo. Njeni mami so očitali, da ji posega ne bi smela dovoliti in da bi jo morala nekako spodbuditi, da bi shujšala po naravni poti. ''S tovrstno operacijo se ne odpravijo čustveni in psihični problemi, ki privedejo do takšne debelosti. Poleg tega bi morali najprej res poskusiti z vsemi drugimi, manj drastičnimi metodami hujšanja,'' meni Susan Ringwood, vodja ene od britanskih organizacij za pomoč osebam z motnjami hranjenja.

A statistike kažejo, da je v Veliki Britaniji pravzaprav vsako leto operiranih več mladostnikov, ki se odvečne tele lotijo prav z operacijo zmanjšanja želodca. Na otoku namreč velja pravilo, da se lahko operira tudi komaj 13 let stare deklice in 15 let stare dečke, a le v izrednih primerih, da tovrstni posegi na tako mladih ne bi postali stalna praksa. Tako stroka opozarja, da naj bi bila operacija zmanjšanja želodca res zadnja in skrajna rešitev, še posebej pri mladostnikih, ter da tovrsten poseg še ni zagotovilo, da bo oseba v prihodnje res shujšala. Pomembno je namreč, da posameznik po takšnem posegu popolnoma spremeni prehranjevalne navade in zaživi aktiven življenjski slog, sicer se bo kljub operaciji sčasoma spet začel rediti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587