Vizita.si
Namesto da bi organ, ki je vseboval dečkove izvorne celice, naprej vzgajali v laboratoriju, so ga zdravniki takoj vstavili v dečkovo telo, ki zdaj deluje kot nekakšen inkubator. Nov sapnik se bo namreč do konca razvil kar v dečkovem telesu.

Novice

Deček dobil sapnik iz izvornih celic!

E.T.
23. 03. 2010 10.18
0

V Veliki Britaniji so dečku, ki je nujno potreboval nov sapnik, vsadili takšnega, ki je vseboval njegove izvorne celice. Novost posega je bila predvsem v tem, da organa niso vzgajali v laboratoriju, ampak so mu ga takoj, ko so vanj vbrizgali matične celice, vstavili v telo.

Britanski zdravniki so iz darovalčevega sapnika odstranili skoraj vso tkivo in vanj vbrizgali dečkove izvorne celice.
Britanski zdravniki so iz darovalčevega sapnika odstranili skoraj vso tkivo in vanj vbrizgali dečkove izvorne celice.FOTO: iStockphoto
Britanski zdravniki pravijo, da je čakalna vrsta za organe zelo dolga, a nova metoda vzgajanja organov s pomočjo izvornih celic bi lahko bila bolnikom v veliko pomoč. To se je potrdilo na primeru dečka, ki je nujno potreboval nov sapnik. Ko so zdravniki našli darovalca, so iz njegovega sapnika odstranili skoraj vso tkivo in vanj vbrizgali dečkove izvorne celice. Nato pa so – namesto da bi organ naprej vzgajali v laboratoriju – sapnik dečku takoj vstavili v telo, ki zdaj deluje kot nekakšen inkubator. Sapnik z dečkovimi izvornimi celicami se bo namreč do konca razvil v dečkovem telesu, mali bolnik pa zato, ker njegov organizem takšnega sapnika ne prepoznava kot tujka, ni mu treba jemati zdravil, s katerimi se sicer prepreči, da bi telo zavrnilo nov organ. Ta zdravila imajo namreč številne stranske učinke, opozarjajo strokovnjaki, med drugim lahko povečajo tveganje za nekatera rakava obolenja in celo skrajšajo pacientovo življenjsko dobo.
Namesto da bi organ, ki je vseboval dečkove izvorne celice, naprej vzgajali v laboratoriju, so ga zdravniki takoj vstavili v dečkovo telo, ki zdaj deluje kot nekakšen inkubator. Nov sapnik se bo namreč do konca razvil kar v dečkovem telesu.
Namesto da bi organ, ki je vseboval dečkove izvorne celice, naprej vzgajali v laboratoriju, so ga zdravniki takoj vstavili v dečkovo telo, ki zdaj deluje kot nekakšen inkubator. Nov sapnik se bo namreč do konca razvil kar v dečkovem telesu. FOTO: iStockphoto

Prednost takšnega vzgajanja organov s pomočjo izvornih celic je tudi v tem, da se s tem novim postopkom skrajša čakalna doba za nov organ. Namesto da bi darovalčev organ za transplantacijo pripravljali v laboratoriju, kar traja nekaj mesecev, lahko bolnik nov organ dobi takoj, ko vanj vstavijo tudi bolnikove izvorne celice. Te se nato namesto v laboratoriju množijo kar v pacientovem telesu in tako se sčasoma nov organ tudi dokončno izoblikuje. A ne le da se s to novo metodo vzgajanja organov skrajša čas vsaditve novega organa, nenazadanje so tudi stroški takšne transplantacije občutno manjši, pravijo britanske zdravstvene oblasti. Tako znanstveniki z vseh koncev sveta že poskušajo na enak način, kot so vzgojili dečkov sapnik, vzgojiti še druge organe – ledvice, jetra, srce.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587