Vizita.si
Hladna voda lahko pomaga, da dlje ostanemo pri življenju. (simbolična fotografija)

Novice

Deček preživel 25-minutno utopitev

J.G.
12. 08. 2011 08.18
0

12-letnega Američana je v petek močan morski tok potegnil pod vodo in reševalci so ga rešili šele po 25 minutah. Na presenečenje vseh pa se je deček že zbudil iz kome in samostojno zadihal …


12-letni Dale Ostrander se je prejšnji petek s prijatelji igral v plitvini Tihega oceana, ko ga je močan morski tok odnesel stran od obale in potegnil v globino. Preden so dečka reševalci uspeli potegniti iz vode, je minilo že 25 minut, po desetih minutah oživljanja pa mu je končno začelo počasi biti srce. Dalea so takoj prepeljali v bolnišnico, kjer so ga dali v umetno komo in upali na najboljše.

Rešila ga je hladna voda

Hladna voda lahko pomaga, da dlje ostanemo pri življenju. (simbolična fotografija)
Hladna voda lahko pomaga, da dlje ostanemo pri življenju. (simbolična fotografija)FOTO: Reuters
Dečkov oče Chad je povedal, da so se že bali, da Dale sploh ne bo preživel in da morda, tudi če preživi, ne bo več mogel hoditi in govoriti. Vendar se je deček v nedeljo zvečer že zbudil iz umetne kome, v ponedeljek pa je že samostojno zadihal in s staršema spregovoril nekaj besed. “Takrat smo dojeli, da se je zgodil pravi čudež,“ pravi dečkov oče.

O reševanju je spregovorila tudi 12-letna Nicole Kissel, ena prvih, ki so poskušali dečku pomagati. “Mahal je z rokami in klical na pomoč. Mislila sem, da je z njim konec,“ je povedala o Daleovem boju z nevarnim morskim tokom. Vendar se je na srečo dobro končalo, k čemur strokovnjaki pravijo, so pripomogli hladna voda, ki je upočasnila delovanje dečkovih organov, to, da je še tako mlad in njegovo zdravje.

Kako je preživel?

Raziskave so pokazale, da je preživetje utopitve v hladni vodi odvisno od številnih dejavnikov, vključno s starostjo osebe, temperaturo vode, časom, ki ga je oseba preživela pod vodo in kako hitro so ji nudili prvo pomoč. “Mlad in zdrav je,“ je povedal dr. Mark Morocco, zdravnik iz zdravstvenega centra Ronalda Reagana v Los Angelesu. “Mlajši kot ste, večje možnosti imate, da boste preživeli.“

Po prvem šoku, ki ga človek doživi, ko pade ali ga potegne v hladno vodo, lahko preživi kar nekaj časa, preden se utrudi ali izgubi zavest. Temperatura morja je bila tisti dan približno 13 stopinj Celzija. Ljudje v tako hladni vodi lahko preživijo približno pol ure, preden njihove mišice ošibijo in izgubijo moč. Obstaja tudi nevarnost podhladitve, do katere pride, ko telo hitreje izgublja toploto, kot jo lahko proizvaja, kar privede do nevarno nizke telesne temperature.

Ni vdihaval vode

Otroci so običajno bolj trdoživi kot odrasli. Znanstveniki pravijo, da imajo notranji odziv, ki se sproži, ko ljudje padejo v mrzlo vodo. Bitje srca se upočasni in kri se preusmeri v možgane in druge pomembne organe. Ta odziv je bolj izrazit pri otrocih, zaradi česar lahko dlje preživijo v ledeni vodi, vendar ni jasno, kakšno vlogo je to odigralo v Dalovem primeru.

Morocco pravi, da ni videti, da je bil deček ves čas pod vodo, vsaj ne po poročilih prič. “Verjetno je še vedno vdihaval zrak in ne vode, vsaj nekaj časa,“ dodaja. Pomagalo je tudi hitro zdravljenje. Pohvalil je reševalce, ki so z oživljanjem nadaljevali tudi, ko Daleu ni bilo srce in je bil videti mrtev. “To je popoln primer 'zlate ure',“ je dejal ter s tem mislil na kratek čas, v katerem življenje lahko rešijo s hitrim odzivom in zdravljenjem.

Ni edini

Leta 1975 je 18-letnik pod vodo preživel 38 minut, ko je zapeljal s ceste v zaledeneli ribnik v Michiganu. Reševalci so sprva mislili, da ni preživel, vendar se je po 13 urah v bolnišnici prebudil. Morocco pravi, da je v zdravstveni literaturi vsaj en primer, v katerem je oseba preživela, čeprav je bila pod vodo do eno uro.

Ni jasno, kako dolgo je bil pod vodo Dale, vendar priče in reševalci pravijo, da ne manj kot 20 minut. “Ali je bil to čudež, je odvisno od podrobnosti,“ dodaja dr. Paul Auerbach, ki na Stanfordski zdravstveni šoli predava nujno medicinsko pomoč.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587