Vizita.si
O polidaktilizmu govorimo, kadar se na eni roki ali nogi človeku razvije več kot pet prstov.

Novice

Deček s 25 prsti

E.T.
03. 02. 2010 15.15
1

15-letni Indijec Devendra Harne je vse prej kot običajen najstnik. Rodil se je namreč z redko okvaro okončin. Na rokah ima 12 prstov, na nogah pa 13. Skupaj torej kar 25.

Devendra Harne je drugačen že od rojstva. Rodil se je namreč z odvečnimi prsti na rokah in na nogah in se z leti zaradi tega kot rekorder zapisal tudi v Guinessovo knjigo rekordov. A enako število prstov ima tudi njegov sodržavljan, komaj štiri leta in pol star Pranamya Menaria, in si zato z njim deli naslov svetovnega rekorderja.

Preveliko število prstov strokovno imenujemo polidaktilizem – gre za redko, večinoma prirojeno oziroma podedovano stanje, ki se pojavi na enega od tisočih rojstev. Dodatni prsti najpogosteje zrastejo na zunanji strani dlani in stopal, pri mezincih, redkeje na notranji strani ali celo na sredini. Pogosto so povsem mehki, brez kosti in sklepov ali pa skoznje sicer poteka kost, nimajo pa sklepov. Ker so takšni prsti neuporabni, si jih marsikdo operativno odstrani. Če plod razvije neobičajno število prstov, lahko to zdravnik vidi že med nosečnostjo na ultrazvoku, kljub temu pa marsikateri starši šele ob rojstvu presenečeno ugotovijo, da ima otrok več kot deset prstov na nogah ali rokah.

O polidaktilizmu so bile narejene tudi številne raziskave, ki so pokazale, da se povečano število prstov 10-krat pogosteje pojavlja pri temnopoltih ljudeh in da pogosteje prizadane pripadnike moškega spola.

O polidaktilizmu govorimo, kadar se na eni roki ali nogi človeku razvije več kot pet prstov.
O polidaktilizmu govorimo, kadar se na eni roki ali nogi človeku razvije več kot pet prstov.FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587