Vizita.si
image (28)

Novice

Končno so mu rekonstruirali obraz

Ni.J.
27. 04. 2011 11.04
4

Zdravniki iz Konga so Yusufu pri šestih letih morali amputirati desno roko, že takrat pa so se zavedali, da močno opečenemu dečku ne bodo mogli bolj pomagati. Zato je Yusuf odpotoval v Boston, kjer so mu zdravniki spremenili življenje.

Potem ko je kar tri leta živel s hudimi deformacijami zaradi opeklin, ki mu jih je povzročila električna napetost, je 9-letni Yusuf Badibanga v začetku letošnjega leta iz Konga odpotoval v Boston na rekonstrukcijsko operacijo. "Dečku bi radi omogočili normalno življenje," pravi Kim Brattain, avtorica dokumentarnega filma o Yusufu. "Vse te ljudi je močno skrbelo za tega otroka, tudi ko ga sploh še niso spoznali."

Yusuf je v Boston pripotoval z očetom že januarja, operacijo pa je imel februarja. Med peturnim posegom so mu kirurgi presadili zaplate kože iz stegna na desno stran obraza, kjer so bile opekline, ki so se sicer razprostirale od prsi do obraza, najhujše. Ker je opekline povzročila električna napetost, pa je bilo tkivo poškodovano zelo globoko v notranjost, ko se je celilo, pa se je krčilo navznoter, je razložil dr. Daniel Driscoll, ki je vodil operacijo.

Po operaciji je Yusufa čakala intenzivna terapija, s pomočjo katere sedaj lahko drži glavo spet pokončno. Pred tem mu je namreč zaradi zaraščanja tkiva v notranjosti glava visela nad desno ramo. Poleg tega se Yusuf danes veliko bolje počuti in je bolj mobilen, njegov oče pa pravi, da od operacije naprej tudi ne smrči več. "Pot je še dolga, vendar pa je prva stopnička že za nami. Veselimo se prihodnosti in nadaljnjih posegov, s katerimi bomo še bolj izboljšali kakovost Yusufovega življenja," je povedal Driscoll.

Yusuf se je poškodoval, ko se je s prijateljem igral skrivalnice. Med igro je pritekel v nezaščiteno električno postajo, v tem pa ga je opekla električna žica, ki je bila pod napetostjo. Njegov prijatelj, s katerim se je Yusuf takrat igral, nesreče ni preživel.

Yusufov oče si je od prijateljev sposodil 100 dolarjev, da je lahko sina odpeljal v bolnišnico Good Shepherd v Kongu, tamkajšnji zdravniki pa so dečku amputirali močno poškodovano in zaradi opeklin deformirano roko. Po zaključku zdravljenja v bolnišnici je Yusuf moral pustiti šolo, lokalni otroci pa so se zaradi poškodb močno norčevali iz njega. "Sošolci in drugi so za njim kričali, da je pošast, to pa ga je močno prizadelo," pravi Brattainova.

Zdravniki iz bolnišnice so se nato povezali s prezbiterijanci iz Myers Parka, ki so bili takrat na misiji v Kongu. Zbrale so se skupine ljudi, ki so želele Yusufu pomagati, s skupnimi močmi pa jim je tako uspelo prepeljati Yusufa in njegovega očeta v Boston, kjer so ga zdravniki operirali zastonj. Najbolj med vsemi pa je očetu in dečku pomagala Anne Crane, ki obvlada njun jezik in jima je ves čas urejala papirje in prevajala. Anne je Yusufu uredila celo, da je ponovno začel obiskovati šolo, kar je bila njegova največja želja.

Yusuf in njegov oče se bosta v domovino vrnila maja, skupaj s skupino prezbiterijancev. Vendar pa dečka pred odhodom čaka še preizkušanje in namestitev umetne roke. Predstavniki bostonske bolnišnice upajo, da se bo Yusuf lahko vrnil na ponovne korekcijske operacije, vendar pa morajo najprej zbrati dodatna sredstva za to.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587