Vizita.si
image (28)

Novice

Začelo se je z izpuščajem ...

N.D.
06. 11. 2012 08.09
0

Starši Sama Leaska še vedno ne morejo dojeti, kaj se je zgodilo in da njihovega fantka, ki nikoli ni bil bolan, ni več. Le nekaj tednov po družinskih počitnicah se je namreč Samovo kratko življenje zaradi 'izpuščaja na nogi' končalo.

Julijan Leask je želel s svojo družino tokrat počitnice preživeti v kampu na severu Ullswaterja v Lake Districtu. Medtem ko so se žena Katharin Leask, devet let star sin Sam Leask in njegova dve leti mlajša sestrica brezskrbno veselili počitnic, je bil oče vendarle nekoliko zaskrbljen zaradi ceste, ki je potekala v neposredni bližini kampa, njihovega cilja. Vseeno so odrinili na pot in sprva je kazalo, da so Julijanove skrbi povsem odveč, saj je vse potekalo tekoče, tako žena kot otroci pa so vidno uživali.

'Nedolžen izpuščaj'

Le nekaj dni kasneje je Sam Leask potožil zaradi izpuščaja na nogi. Že naslednji dan pa so skrbi očeta začele dobivati pomen, a ne zaradi ceste. Samu se je namreč izpuščaj povečal, pojavile pa so se tudi zelo hude bolečine, zaradi katerih Sam kmalu ni več mogel stati na nogah. Z rešilnim avtomobilom so devet let starega fantka zaradi oteklih gležnjev, bolečin in vedno večjega izpuščaja odpeljali v bolnišnico Cumberland Infirmary v Carlisleu. Zdravniki so po pregledu ugotovili, da gre za sicer redko avtoimuno bolezen Henoch-Schonlein purpura (HSP). Čeprav starši za to bolezen še niso slišali, so jih zdravniki pomirili, da bolezen ni nevarna in da v večini primerov po nekaj dneh izgine sama od sebe. "Sam nikoli ni bil bolan. Dokler mu zdravniki niso postavili diagnoze, nisem nikoli niti slišala za bolezen HSP," kasneje pove Samova mati Katharin.

HSP resneje sicer prizadene enega od 10.000 ljudi. Gre za otroško bolezen, saj se v večini primerov pojavi med drugim in desetim letom otrokove starosti. HSP je bolezen, pri kateri pride do vnetja malih krvnih žil (kapilar). To vnetje imenujemo vaskulitis in običajno prizadene male krvne žile v koži, črevesju in ledvicah. Vnete krvne žile lahko krvavijo v kožo in povzročajo temno rdeč ali vijoličast izpuščaj imenovan purpura. Nastopi lahko tudi krvavitev v črevesju ali ledvicah, kar se kaže s krvavim blatom ali urinom. Načeloma bolezen ni nevarna, saj naj bi v nekaj dneh izginila sama od sebe brez posebnega zdravljenja. Le v redkih primerih pa povzroči popolno odpoved organov in smrt. Diagnozo postavimo na osnovi klinične slike: značilen kožni izpuščaj najizraziteje po spodnjih udih in v predelu zadnjice, ki ga lahko spremljajo bolečine v trebuhu, prizadetost sklepov in kri v urinu. Specifičnih preiskav, s katerimi bi potrdili diagnozo HSP, ni. Večina bolnikov ni prizadeta in ne potrebuje nobenih zdravil. Če otroka sklepi precej bolijo, se bolečino omili s sredstvi proti bolečini.

Nič drugače ni bilo pri Samu. Ker je bil načeloma zdrav otrok, je zdravnike še manj skrbelo. Družina Leask je noč vseeno preživela v bolnišnici in naslednji dan z dovoljenjem zdravnikov in v prepričanju, da bolezen ni nevarna, zapustila bolnišnico ter se vrnila domov.

Dvanajst dni kasneje ...

Čeprav je bolezen po besedah zdravnikov nevarna le za redke izjeme, je bil Sam na žalost med njimi. Le dvanajst dni po prihodu s počitnic je bolezen namreč znova pokazala 'zobe'. Tokrat je napadla agresivneje in bolj boleče. Sicer veselega in živahnega dečka so nemudoma odpeljali v bolnišnico, kjer so mu kmalu po prihodu odpovedale ledvice. Julijan in Katherin sta lahko le z grozo opazovala, kako se zdravniki borijo za življenje njunega še ne najstniškega sina. Sledila je dolga peturna operacija in odstranitev debelega črevesja. "Nikoli ne bom pozabila teh besed. Tega se enostavno ne da opisati,’’ se spominja Katharin trenutka, ko so ji kirurgi povedali, da je Sam sicer operacijo preživel, a da mu je ostalo le še nekaj dni.

Veseli za 'te' dni

Bitka je bila izgubljena. Deček, ki se je navduševal nad nogometom in ragbijem, je le nekaj tednov kasneje, natančneje 13. oktobra letos, doma umrl. "Čeprav se sliši nenavadno, smo veseli za nekaj dni, ko smo se lahko od njega poslovili. Ves čas smo bili s Samom in ko je umrl, smo ga držali za roko. Sam ve, da je bil ljubljen in ve, da bo v naših srcih za vse večne čase,’’ pove 42-letnica, medtem ko se oče sprašuje, kako se pravzaprav sploh lahko starši poslovijo od sina, pred katerim je bilo še vse življenje. "Vsi, ki so spoznali Sama, so ga v trenutku vzljubili. Bil je vesel. Zanimala ga je glasba, zato se je ravno začel učiti igrati kitaro," pravi oče in doda: "In mene je skrbela cesta ... "

Samovo igrišče za boljše življenje

Kje torej 'tiči' odgovor na tragedijo, ki je zaradi na videz 'nenevarne bolezni' doletela družino Leask? Po besedah zdravnikov naj bil bil vzrok za smrt mladega Sama genetskega izvora.

Sam Leask bo še dolgo živel v srcih številnih družin. Zato so med drugim poskrbeli tudi njegovi starši. Preko fundacije, ki deluje pod okriljem otroškega igrišča, katerega so postavili Samu v spomin, bodo zbirali sredstva, namenjena za boljše življenje otrok iz škotske vasice Kirkton. Slednja se nahaja v neposredni bližini, kjer je družina Leask nekoč živela.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani ? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587