Vizita.si
image (28)

Novice

Tako ima izbuljene oči, da jih ne more zapreti

E. D.
19. 03. 2011 07.55
2

Šestletni Gregory se je rodil z redko gensko motnjo, zaradi katere je bila njegova glava nepravilne oblike. Oči je imel tako močno izbuljene, da jih tudi ponoči, ko je spal, ni mogel zapreti. Zdaj ima v glavo nameščen aparat, ki mu kosti obraza in glave ves čas pomika narazen.

Šest let je mali Gregory Jack iz Papue, otoške države, ki zaseda vzhodni del otoka Nova Gvineja, živel z nepravilno oblikovano glavo. Čeljust je imel deformirano, oči je imel tako močno izbuljene, da tudi ponoči, ko je spal, ni mogel povsem zapreti oči, ki so bile zato večino časa močno pordele in boleče. Gregory se je namreč rodil z redko gensko boleznijo, imenovano Crouzonov sindrom, ki povzroči prezgodnje zaprtje lobanje in onemogoči pravilno rast možganov. Ali, povedano drugače, kosti obraza in glave so preprosto nehale rasti, medtem ko so možgani rasli naprej in bili tako primorani iskati nove poti, kjer bi se lahko razraščali. Posledica tega je nepravilno oblikovanje glave, lahko tudi močno izbuljene oči ter hude bolečine.

A zahvaljujoč naključnim turistom, ki so se ustavili v vasi, kjer je bival Gregory, in posneli njegove fotografije ter jih pokazali pravim ljudem – kirurgom, ki sodelujejo v humanitarnem programu za pomoč hudo bolnim ljudem – se je dečkovo življenje obrnilo na bolje. Sodelujoči v omenjenem človekoljubnem programu so namreč poiskali dečka in njegove skrbnike ter mu omogočili brezplačno operacijo v otroški bolnišnici v avstralskem Melbournu, s katero so skušali popraviti njegov deformiran obraz in glavo. V glavo in obraz so mu zvrtali luknje in mu skoznje v lobanjo namestili poseben aparat, ki mu vsak dan za približno en milimeter raztegne kosti, s čimer se postopoma povečuje prostor za njegove možgane. Tako je dečkova glava v treh mesecih že dodobra spremenila obliko, oči so se pomaknile nazaj v očesne jamice, malčku pa so prihranjene številne bolečine. Pa vendar je pred njim še dolgo in naporno okrevanje, pravijo strokovnjaki. Malček in njegova družina pa upajo na najboljše. ''Preden je šel na operacijo, je ljudem v vasi povedal, da gre v Avstralijo na poseg, kjer mu bodo razrezali glavo, a v resnici se ni zavedal, kaj ga pravzaprav čaka. Če bi ostal v vasi, bi zagotovo ostal takšen, kot je bil,'' pove dečkov stric gospod Vilen.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587