Vizita.si
Na praznovanju svojega drugega rojstnega dne je Finlay prvič v življenju dobil hud astmatičen napad. (simbolična fotografija)

Novice

Dvoletnika zdravili z anestetikom za konje!

E. D.
24. 08. 2010 09.40
1

Ko se je Finlay na praznovanju svojega drugega rojstnega dne nenadoma začel dušiti, ga je mama nemudoma odpeljala v bližnjo bolnišnico. Tam so ugotovili, da ima deček hud astmatični napad in ker mu nobena zdravila niso pomagala, so mu dali kar ketamin – anestetik za živali.

Na praznovanju svojega drugega rojstnega dne je Finlay prvič v življenju dobil hud astmatičen napad. (simbolična fotografija)
Na praznovanju svojega drugega rojstnega dne je Finlay prvič v življenju dobil hud astmatičen napad. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Na praznovanju drugega rojstnega dneva se je mali Finlay Benzie nenadoma začel dušiti. Prestrašena mama Ashley je s sinom nemudoma odhitela v bližnjo bolnišnico, kjer so zdravniki najprej posumili, da se mu je kos hrane ali celo igrače zataknil v grlu in mu onemogočal dihanje. A preiskave so pokazale, da v dečkovem sapniku ni nobenega tujka. Sprva niso točno vedeli, zakaj se malček duši, pozneje pa so dodatni testi pokazali, da ima Finlay hudo astmo, ki se je pokazala s tako močnim astmatičnim napadom. Finlayju, ki je vse težje dihal, so v telo napeljali kar sedem infuzij z različnimi zdravili, a dušečemu se dečku ni nič pomagalo. ''Njegovo telo je bilo vse bolj šibko in kazalo je, da se bo vsak čas vdalo. Njegovo stanje je bilo iz ure v uro slabše. Bilo je kot v najhujši nočni mori,'' se spominja dečkova mama. ''Bilo je grozljivo. Tako sem se bala zanj, da ga niti za minuto nisem hotela pustiti samega. Nisem vedela, kaj se bo zgodilo – ali mu bodo uspeli še pravočasno pomagati ali ne. ''

Potem pa so zdravniki v strahu, da bo malček vsak čas opešal, poskusili kar s ketaminom – zdravilom, ki se sicer uporablja kot pomirjevalo in anestetik za konje ter druge živali. ''Zdravniki so mi povedali, da je Finlay najmlajši pacient, na katerem so uporabili to zdravilo za živali, a ker je bil že na robu smrti, nam drugega tako ali tako ni preostalo. To je bila skorajda naša zadnja možnost,'' pove dečkova mama. In res je zdravilo čudežno delovalo. Njegove dihalne poti so se spet odprle in Finlay je končno lahko nemoteno zadihal.

Zdaj mora Finlay vsako jutro in večer jemati zdravila za astmo, vsake štiri mesece pa ima tudi redne preglede. A z dečkom je vse v najlepšem redu. Ketamin, ki ima sicer lahko močne stranske učinke, na njem ni pustil nobenih posledic. Sicer pa lahko to zdravilo, ki ga nekateri zlorabljajo tudi kot drogo, povzroča odvisnost, slabost in bruhanje, otrplost in negibnost udov, močne halucinacije, napade panike, občutke evforije. Ravno zato so ga pred kratim v eni od študij natančneje preučili tudi kot možno zdravilo za zdravljenje depresije in ugotovili, da lahko za razliko od drugih zdravil za depresijo, ki jih je treba redno jemati več mesecev ali celo let, ketamin začne simptome depresije lajšati že v nekaj urah. Kot se je izkazalo v Finlayjevem primeru, pa lahko ta anestetik za živali odpre in sprosti tudi dihalne poti. Vendar pa ga v medicini za zdaj uporabljajo poredko, poleg tega je njegova uporaba vedno vezana na zdravstvene ustanove, saj ga je treba vbrizgati neposredno v žilo in strogo nadzorovati morebitne stranske učinke.

Zdaj mora Finlay redno inhalirati. (simbolična fotografija)
Zdaj mora Finlay redno inhalirati. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587