Vizita.si
Okužba z bakterijo, ki napada mišice ali mišične ovojnice ter kožo, poteka zelo hitro, zato je pri premagovanju nevarne okužbe ključnega pomena pravočasno zdravljenje.

Novice

Obraz mu je iznakazila mesojeda bakterija

E. D.
29. 04. 2011 08.43
1

Ko je bil Jake star komaj pet let, je skozi rano na njegovi ustnici, ki je bila posledica padca na košarkarski tekmi, v njegovo telo vstopila bakterija, ki mu je začela razžirati obraz. Po čudežu je okužbo preživel, nanjo pa ga še vedno spominjajo hude brazgotine na obrazu.

Okužba z bakterijo, ki napada mišice ali mišične ovojnice ter kožo, poteka zelo hitro, zato je pri premagovanju nevarne okužbe ključnega pomena pravočasno zdravljenje.
Okužba z bakterijo, ki napada mišice ali mišične ovojnice ter kožo, poteka zelo hitro, zato je pri premagovanju nevarne okužbe ključnega pomena pravočasno zdravljenje. FOTO: iStockphoto

Jake Finkbonner je pri petih letih tik pred koncem košarkarske tekme močno padel. Z obrazom je priletel na rob podstavka prenosnega koša in si prebil ustnico. A sprva je kazalo, da ne gre za nič hujšega, kajti deček je imel od udarca le zatečeno spodnjo ustnico. Naslednje jutro pa se je začelo njegovo stanje počasi slabšati. ''Zjutraj so se pojavili gripi podobni simptomi, potem pa mu je začel ves spodnji del čeljusti vedno bolj zatekati,'' se spominja Jakova mama Elsa Finkbonner. A že čez nekaj ur je imel Jake zatečen že ves obraz. Oči sploh ni mogel več odpreti, govoriti ni več mogel.

Starši so ga zato nemudoma odpeljali do bližnje bolnišnice, kjer zdravniki sprva niso natanko vedeli, kaj se z njim dogaja. Potem pa so le posumili, da bi se lahko takrat komaj pet let star Jake okužil z mesojedo bakterijo, ki je v njegovo telo vstopila prav prek rane na ustnici, ki je bila posledica padca na igrišču. Nadaljnje preiskave so njihove sume potrdile, bakterija pa je že močno razjedala dečkovo kožo, mišice in tkivo ter mu iznakazila obraz. Še več, zdravniki so se bali, da je okužba napadla celo njegove možgane. Tako so mami in očetu celo rekli, da mali Jake morda ne bo preživel in naj se pripravijo na najhujše. ''Njegovo stanje je bilo tako slabo, da smo k njemu poklicali duhovnika, da bi mu dal končno odvezo,'' je še povedala mama Elsa.

Vendar zdravniki niso nameravali obupati nad Jakom. Nemudoma so začeli zdravljenje. ''Slediti moraš poti infekcije,'' pojasnjuje obrazni kirurg dr. Richard Hopper. ''Tako smo morali delček za delčkom dvigniti Jakov obraz, da smo našli pot okužbe in izsledili bakterijo.'' A preden so jo uspeli izslediti, je dečku naredila veliko škodo. Okužba z bakterijo, ki napada mišice ali mišične ovojnice ter kožo, namreč poteka zelo hitro, zato je pri premagovanju nevarne okužbe ključnega pomena pravočasno zdravljenje. Če namreč ni dovolj hitro prepoznana in zdravljena, umre kar 70 odstotkov bolnikov. Nevarno bakterijsko obolenje se zdravi s pravo mešanico antibiotikov in tako, da se operativno odstrani razjedeno oziroma odmrlo tkivo. Nato na mestu, kjer so kirurgi odstranili tkivo, nastanejo kronične rane, ki se običajno počasi celijo in ki zahtevajo še dodatno zdravljenje.

Zdravljenje je pomagalo tudi takrat petletnemu Jaku, ki si je kljub temu, da je kazalo zelo slabo, po okužbi z mesojedo bakterijo opomogel. Na obrazu so mu sicer še vedno ostale brazgotine, ki ga bodo vedno spominjale na grozljivo infekcijo, brazgotinasta je tudi koža na njegovem vratu in delno na prsih. Pred njim je dolg in naporen proces rekonstrukcije obraza, saj mu bodo zdravniki poskušali rešiti tisto, kar je na njegovem obrazu po okužbi ostalo. In ker deček in posledično njegove kosti ter koža še rastejo, se bo rekonstrukcija zavlekla v njegova pozna najstniška leta. A Jaka brazgotine ne motijo preveč in je srečen, da je še vedno tu ter da lahko počne stvari, ki jih ima tako zelo rad – igra košarko, nogomet, ragbi, golf ...

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587