Vizita.si
image (28)

Novice

Dečku padec iznakazil obraz za vse življenje

E. D.
19. 05. 2011 08.38
7

Ko je bil Lewis star le štiri mesece in pol, je padel na grelnik in se grozljivo opekel po obrazu ter prsih. Opekline so bile tako hude, da so mu celo morali amputirati del nosa. Čeprav je v naslednjih 14 letih prestal že kar 15 operacij, je njegov obraz še vedno iznakažen.

Ko je bil Lewis Alston še dojenček, ga je mama za kratek čas pustila v varstvu pri prijateljici in se odpravila po kratkih, a nujnih opravkih. Deček je spal v mamini postelji, obložen s številnimi blazinami, medtem ko je bila varuška v spodnjem nadstropju. Potem je nenadoma zaslišala jok, in ko je odhitela proti spalnici, da bi videla, kaj se dogaja, je ob pogledu na opečenega dečka, ležečega na grelniku, od groze obnemela. Lewis se je namreč prevalil mimo blazin in padel na tla, naravnost na grelnik, ki ga je močno opekel po obrazu in prsnem košu. ''Prijateljica me je vsa histerična poklicala, in ko sem prihitela domov, so bili pri njem že reševalci. Njegov obraz je bil ves napihnjen in kričal je. Tako težko se je bilo spopasti s tem. Ob tem prizoru sem skoraj obnemela. Še danes se ga spominjam, kot da bi bilo včeraj. Kar en korak sem se odmaknila, ko sem ga zagledala. Kajti imela sem občutek, da mu nikakor ne morem pomagati. Bila sem pretresena,'' pripoveduje dečkova mama, 35-letna Rachel Alston.

Dolgo časa je bil mali Lewis v bolnišnici, kjer je prestal več presaditev kože. Z nogic so mu namreč pobrali zaplate zdrave kože in mu jih namestili na obraz, a nosek je imel tako hudo opečen, da so mu ga morali delno amputirati. ''Dobival je veliko sredstev proti bolečinam in hraniti sem ga morala s pomočjo plastične injekcije, ker so bila njegova usta preveč zatečena, da bi lahko jedel,'' se spominja Rachel. ''Ves je bil v povojih, le oči je imel razkrite. Potem pa je moral še precej časa nositi plastično masko, ki je pomagala, da se je presajena koža na njegovem obrazu lepo celila. Zelo hudo ga je bilo gledati v takšnem stanju, a imela sem veliko podporo prijateljev in družine.''

Vendar hudega še zdaleč ni bilo konec. Mali Lewis je namreč potreboval rekonstrukcijo obraza, a zavarovalnica posegov ni hotela kriti, češ da bo deček še rasel in bi bile rekonstrukcije brez pravega učinka, saj bi jih njegovo odraščanje in spreminjanje sproti izničevalo. Posege bi mu plačali v najstniških letih. ''Bil je brez nosa in rekonstruirali bi mu ga šele v poznejšem obdobju njegovega življenja. Ker pa nisem hotela, da odrašča brez nosa, sem začela iskati alternativne možnosti,'' pove Rachel, ki ji je uspelo s pomočjo številnih nesebičnih ljudi, ki se jih je dotaknila Lewisova zgodba, zbrati denar za potovanje v Boston, kajti v tamkajšnji bolnišnici imajo priznane kirurge, specializirane za otroške opekline. Tako je deček prišel do posegov, s katerimi so mu počasi, a vztrajno obnavljali obraz. ''Lewisova zgodba je ganila toliko ljudi in njihova prijaznost je bila neverjetna. Lewis je imel tako rad osebje v bolnišnici, poleg tega so bili tam še drugi otroci, ki so bili v precej slabšem stanju kot on. Enkrat za spremembo so bili tudi drugi videti tako kot on in nihče ni strmel vanj. Tam je dobil veliko prijateljev,'' še pove Lewisova mama in dodaja, da je napredek, ki so ga prinesle operacije, neverjeten ter da je obraz njegovega sina veliko manj iznakažen, kot je bil prej. ''Opazovati, kako se iz leta v leto njegov obraz spreminja, izboljšuje, je bilo neverjetno. Ne morem verjeti, kako zelo se je spremenil v zadnjih letih. Neverjetno je, kako drugače je zdaj videti.''

Vendar se še vedno najde kdo, ki na ulici nevljudno strmi v Lewisa, v šoli se nekateri otroci norčujejo iz njega. ''Nekateri otroci so stekli stran in ga zmerjali z vesoljcem. Povedal mi je tudi, da so mu nekateri rekli, da je brazgotinar,'' še razkrije Rachel. ''Tudi ko je bil še dojenček in sem ga vozila v vozičku, je bil vedno obrnjen proti meni, kajti drugače so mimoidoči kar strmeli vanj in me nenehno spraševali, kaj se mu je zgodilo.'' A Lewis, ki je danes star 14 let, se je z vsem dobro spopadel in je svoj iznakažen obraz nekako sprejel. Še posebej po 15 operacijah, s katerimi so mu rekonstruirali nos in vsaj malo skrili opekline, se bolje počuti v svoji koži. ''Tako odločen in močen je. Z vsem se je tako dobro spopadel. Tako zelo sem ponosna nanj,'' še pove dečkova mama Rachel.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587