Vizita.si
Davu je življenje rešil članek v časopisu!

Novice

Dedka pred rakom dojke rešil članek!

Ni.J.
02. 04. 2010 14.03
0

66-letnemu dedku se je pod desno prsno bradavico naredila majhna bulica, ki je v treh mesecih zrasla do velikosti kovanca. Dave je sprva mislil, da gre za starostno bulo, a je s pomočjo članka v časopisu ugotovil, da je bula veliko resnejša.

Davu je življenje rešil članek v časopisu!
Davu je življenje rešil članek v časopisu!FOTO: Reuters

Pod desno prsno bradavico sem imel tri ali štiri mesece približno za kovanec veliko bulico,“ pravi 66-letni dedek Dave. “Mislil sem, da gre le za nedolžno bulico, značilno za starejše ljudi.“ Nekega dne pa je Dave v roke dobil časopis, v katerem je bil članek o raku dojke. Ker je za rakom dojke pri 42 letih umrla že Davova mama, ko je bil on star šele 15 let, je Dave članek prebral do konca.

Ker me je zanimalo več o materini bolezni, sem članek v celoti prebral. Če ne bi zaradi te bolezni umrla moja mama, ga zagotovo ne bi,“ razlaga. “Ko sem prišel do konca besedila, sem ugotovil, da za rakom dojke lahko zbolijo tudi moški. To me je zelo presenetilo, saj sem mislil, da je to le ženska bolezen.“

Ker se je ustrašil, da bi tudi njegova bula lahko pomenila začetek raka, je takoj obiskal svojega zdravnika. Dava so naročili na mamograf in opravili biopsijo – enako kot to storijo z ženskami, ki imajo sum na raka dojke, nato pa so mu diagnosticirali raka dojke. Davov sum je bil tako potrjen.

Deset dni po prvem obisku zdravnika je že ležal na operacijski mizi, kjer so mu opravili mastektomijo ter odstranili desno polovico prsi. Nadaljnje raziskave so pokazale, da se rak še ni razširil po telesu, zato Davu ni bilo treba hoditi na kemoterapijo in radioterapijo. Kljub temu je prejemal zdravila proti raku tamoxifen, sedaj pa je že popolnoma zdrav.

Moja sestra je pred kratkim prebolela raka dojke, zato mi ta bolezen ni bila tuja. Kljub temu pa nisem vedela, da lahko prizadene tudi moške, zato me je moževa diagnoza popolnoma šokirala,“ pravi njegova žena, 57-letna Valerie. “Mislim, da Dave sprva tudi ni mogel verjeti diagnozi. Ko je dobil izvide, je bil ves objokan, saj je mislil, da bo kmalu umrl.“ Valeria pa je možu cel čas bolezni trdno stala ob strani, ga spodbujala in bodrila, kar mu je vlilo dodatno moč pri premagovanju raka.

Rak dojke je pri moških izjemno redek, zato ljudje s tem niso seznanjeni,“ pravi Arlene Wilkie, vodja raziskav v kampanji proti raku dojke. “Kljub temu pa vsako leto za njim zboli kar nekaj moških, med katerimi je umrljivost zaradi nepoznavanja bolezni kar velika. Zato menim, da bi bilo treba še veliko narediti na področju seznanjanja ljudi o bolezni in njenih oblikah.“

Znaki in simptomi so pri moških in ženskah popolnoma enaki. Najprej se pojavi bula ali zatrdlina v prsnem predelu, najpogosteje zraven prsne bradavice, pride pa lahko tudi do kožnih sprememb na tem predelu. Koža lahko postane hrapava ali pa se začne gnojiti, pojavijo pa se lahko tudi izpuščaji.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587