Vizita.si
image (28)

Novice

Posnela, kako obleče modrček ... z nogami

K.P.
14. 09. 2012 15.29
5

25-letna Tisha se je rodila brez rok, a ni dopustila, da bi jo njena drugačnost ovirala. Njena volja in odločnost sta navdih mnogim ljudem, saj ob njej spoznajo, da nad ovirami življenja nikoli ne gre obupati.

25-letna Američanka, ki se kot uporabnica YouTuba imenuje Tisha UnArmed, vsekakor ni dopustila, da bi jo njena drugačnost v življenju ovirala. Namesto tega se je naučila z njo živeti.
Tisha se je namreč rodila brez rok in se je za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti naučila uporabljati noge. V situaciji, kjer bi marsikdo obupaval nad življenjem, je Tisha hvaležna za svojo neodvisnost in dokazuje, da zanjo ni ovir. Nihče pa pravzaprav ne razume, kaj je razlog njene invalidnosti.

"Moja mama v nosečnosti ni bila izpostavljena vplivu kakršnih koli nezdravih okoliščin," pove Tisha. Kjer bi morale biti njene roke, sta le majhni luknjici. Njena desna noga je krajša od leve in obrnjena navznoter. Ko je bila Tisha še otrok, so zdravniki njeni materi svetovali, naj privoli v amputacijo Tishine desne noge, a je mati njihov nasvet ostro zavrnila. "Moja mama je bila začudena, ker so kljub temu, da mi manjkajo roke, priporočali odstranitev še desne noge. Vedela je, da ni prav, da bi mi ostal le en ud," razloži Tisha.

Zaradi različne dolžine nog si pri hoji pomaga s posebej oblikovanim protetičnim pripomočkom. Živi sama s svojim psom Jackom, svojim sledilcem na YouTubu pa je že pokazala, kako si naredi sendvič, kako nanese ličila, kako se prha, kako se obleče in kako vozi avto. Vse z uporabo nog. "Jutranje oblačenje je lahko naporno. Če bi si želela obleči srajco ali pa oprijete hlače, bi oblačenje trajalo dlje. Večino svojih oblačil izbiram glede na to, kaj mi ne dela težav pri oblačenju," razloži. Za vožnjo avtomobila sicer potrebuje nekaj prilagoditev z različnimi pripomočki, vendar ji tudi to opravilo ne povzroča nobenih težav.

 

Sicer pa je Tisha po poklicu umetnica in grafična oblikovalka. Sama pravi, da ne more zgolj zaradi svoje drugačnosti le sedeti doma in ne početi ničesar. Njena zgodba, polna volje in odločnosti, je navdihnila že mnoge ljudi, ki jo pozdravljajo s pozitivnimi sporočili. Med njimi se najde tudi kak negativen komentar, vendar Tisha s tem ne izgublja časa.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

 

 

 

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587