Vizita.si
Autumn Everitt-Brick - 1

Novice

Obupana najstnica ne ve več, kako naprej

K.B.
20. 03. 2015 09.08
1

Že majhna izpostavljenost sončnim žarkom 18-letni Autumn Everitt-Brick sproži grozljivo alergijsko reakcijo, zaradi katere njeno kožo prekrijejo boleči mehurji. Obupana najstnica se tako na smrt boji zapustiti svoj dom in že ob misli na to, da bi zapustila hišo, doživlja panične napade.

Obupana Autumn Everitt-Brick se na smrt boji sončnih žarkov, saj samo ob majhni izpostavljenosti utrpi grozljive opekline.
Obupana Autumn Everitt-Brick se na smrt boji sončnih žarkov, saj samo ob majhni izpostavljenosti utrpi grozljive opekline.FOTO: Profimedia
Večina nas že komaj čaka pomlad in prve sončne žarke, a to ne velja za najstnico Autumn Everitt-Brick iz Hertfordshira, ki trpi za izjemno redko alergijo na ultravijolične žarke in občutljivost na toploto.
Težave najstnice so se pričele že pri 13-ih letih.
Težave najstnice so se pričele že pri 13-ih letih. FOTO: Profimedia
Že manjša izpostavljenost sončni svetlobi povzroči rdečico in hude mehurje na koži. ''Biti alergičen na sonce in toploto pomeni, da ne morem živeti normalnega najstniškega življenja. Ves čas moram namreč razmišljati, kako se bom skrila pred soncem. Ljudje mi pogosto ne verjamejo, ampak stanje je resnično obupno. Vse, kar si želim je, da bi lahko počela povsem preproste stvari, kot je ta, da bi se lahko sprehodila do trgovine, se naučila voziti,'' je Autumn Everitt-Brick povedala za britanski Mail Online.

Čeprav je imela že od nekaj težave s kožo, pa se je njeno stanje poslabšalo pri 13. letu starosti, ko je prvič utrpela močno reakcijo na sončne žarke. ''Zunaj sem bila le 10 minut, a moja ramena so bila tako hudo opečena, da mi je oče rekel, da sem človeška sveča. Koža se mi je dobesedno stopila in bolečine so bile neznosne. Mislim, da nam je bilo takrat vsem jasno, da je nekaj res narobe. Takšne opekline niso mogle biti nekaj normalnega,'' je pojasnila.

Autumn je obiskala številne zdravnike in dermatologe, ki so opravili več alergijskih testov in ji diagnosticirali več različnih alergij. Med njimi alergijo na živalsko dlako, alergijo na sonce in toploto. ''Celo, ko grem v bolnišnico ali k zobozdravniku in sedim v čakalnici pod močnimi fluorescentnimi lučmi, dobim alergijsko reakcijo,'' potoži Autumn. Kakršna koli UV svetoba ali večja sprememba temperature namreč lahko povzroči, da njena koža postane suha, razpokana ter sproži mehurje in lezije, ki so izjemno boleči.

Že manjša izpostavljenost sončni svetlobi povzroči rdečico in hude mehurje na koži.
Že manjša izpostavljenost sončni svetlobi povzroči rdečico in hude mehurje na koži.FOTO: Profimedia

Zdravniki so ji predpisali močna steroidna zdravila, zaradi katerih se je hitro zredila. Poleg tega je zaradi močnih zdravil dobila še dve drugi resni bolezni. Njeno stanje se je le še slabšalo, sošolci pa so jo lahko videli le še tako, da so prišli k njej na obisk. ''V šoli je bilo težko, saj ni nihče razumel, kaj se z mano dogaja in so me pričeli obsojati. Veliko ur sem zamudila, saj so me motile fluorescentne luči v učilnicah, poleg tega v vseh učilnicah nisem mogla ubežati dnevni svetlobi. Lažje se je bilo učiti od doma in sčasoma sem na ta način uspela svoje alergijske reakcije obdržati pod nadzorom.''

Družina 18-letne Autumn sedaj zbira sredstva, s katerimi bi ji omogočili približno normalno življenje. Že oprema stanovanja, kjer bi na okna namestili UV filtre, bi Autumn olajšala življenje. Pa tudi oblačila, ki varujejo pred UV žarki, saj bi z njihovo pomočjo lahko šla iz hiše in se družila s svojimi prijatelji. Kljub temu pa na žalost zdravniki za enkrat nimajo druge rešitve zanjo.

Autumn Everitt-Brick - 4
Autumn Everitt-Brick - 4FOTO: Profimedia
Autumn Everitt-Brick - 1
Autumn Everitt-Brick - 1FOTO: Profimedia
Autumn Everitt-Brick - 5
Autumn Everitt-Brick - 5FOTO: Profimedia
Autumn Everitt-Brick - 6
Autumn Everitt-Brick - 6FOTO: Profimedia
Autumn Everitt-Brick - 8
Autumn Everitt-Brick - 8FOTO: Profimedia


 

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631