Vizita.si
image (28)

Novice

Deklica, ki nenehno kiha, ozdravljena

K.B.
16. 03. 2010 13.41
1

12-letna Lauren Johnson, ki je kihala kar 12 000-krat na dan, je te dni ozdravela. Zato se lahko zahvali alergologu in imunologu dr. Denisu Bouboulisu.

Vse se je pričelo s popolnoma običajnim prehladom, ki pa se je za Lauren Johnson sprevrgel v nočno moro. Pričela je neutrudno kihati, in to prav vsak dan kar 12 000-krat. Prenehala je le, ko se je utrujena zvečer zgrudila v posteljo in zaspala. Zdravniki so ji skušali pomagati z najrazličnejšimi metodami, od alergoloških testov, terapij do hipnoze, a žal nič ni pomagalo. "Je zelo težko," pravi Lauren. "Preden grem v posteljo, moram biti fizično močno izčrpana, da nekaj časa zdržim brez kihanja, nato pa zaspim."

K sreči pa ji je nekdo le lahko pomagal, in sicer alergolog in imunolog dr. Denis Bouboulis. Ta pravi, da deklica trpi za izjemno redko in šele nedavno odkrito motnjo imenovano PANDAS. Gre za otroško avtoimunsko nevropsihiatrično motnjo, ki nastane zaradi okužbe s streptokoki (bakterijami, ki povzročajo vnetja). Ta povzroči, da medtem ko se imunski sistem bori z infekcijo grla, prične proizvajati protitelesa, ki pa se preselijo v možgane in tam pričnejo napadati zdravo tkivo. To se nato kaže kot tik, obsesivno-kompulzivno vedenje ali v Laureininem primeru – nenehno kihanje.

Ko se telo obrne samo proti sebi

Za motnjo PANDAS ne obstajajo klinični testi, zato je dr. Bouboulis do te diagnoze prišel le prek spiska vseh simptomov. K sreči pa obstajajo terapije, ki lahko vsaj začasno ozdravijo to motnjo. Zdravljenje je imenovano IVIG – zdravljenje z intravenskimi imunoglobini (pripravki, narejeni iz človeške plazme, ki vsebujejo poleg imunoglobina G še širok spekter protiteles za povzročitelje kužnih bolezni in še nekatere druge snovi). Ta terapija okrepi posameznikov imunski sistem, da se lahko ponovno prične boriti proti napadalcem. ''Gre za bakterijsko okužbo, ki sproži hiperreakcijo v telesu, in telo se obrne proti samemu sebi, saj svoj imunski sistem prepozna kot tuj," razlaga dr. Bouboulis.

Tako se je stanje Lauren že samo po eni terapiji izboljšalo, po drugi pa je popolnoma prenehala kihati. Žal pa dokončne ozdravitve za motnjo PANDAS ni, zato se ji kihanje lahko povrne z vsako naslednjo okužbo s streptokoki.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587