Vizita.si
Justine je bila zaradi svoje drugačnosti v šoli velikokrat tarča posmeha. (simbolična fotografija)

Novice

Deklica, ki se je rodila kot deček

E. D.
03. 03. 2011 08.16
1

Ko je mali Justin prijokal na svet, je v porodni sobi zavladala zmeda. Otroka so takoj odnesli, starši pa niso vedeli, kaj je narobe z njim. Potem so zdravniki vendarle razkrili nepričakovano vest – otrok je imel jajčnike, jajcevode in maternico, a hkrati tudi penis in moda.

Justine je bila zaradi svoje drugačnosti v šoli velikokrat tarča posmeha. (simbolična fotografija)
Justine je bila zaradi svoje drugačnosti v šoli velikokrat tarča posmeha. (simbolična fotografija)FOTO: iStockphoto

Jeanette in Malcom Lane sta bila pretresena in zmedena. Njun otrok je bil dvospolnik – imel je namreč ženske in moške spolne organe. ''Zdravniki najprej niso hoteli ničesar reči, a po izrazu na njihovih obrazih sva vedela, da je nekaj narobe. Takoj po porodu se je vzdušje v porodni sobi spremenilo. Zavladala je neka neprijetna, mučna tišina,'' pojasni 49-letna Jeanette. Kmalu za tem, ko so novorojenega otroka odnesli, je Malcom na hodniku porodnišnice srečal zdravnika in zahteval, da mu pove, kaj se dogaja. Takrat je izvedel nepričakovano novico. Njun otrok je imela jajčnike, jajcevode in maternico, a hkrati tudi penis in moda. Bil je dvospolnik, vendar je bil zdrav in krepak.

Ko sta si Jeanette in Malcom opomogla od prvega šoka, sta začela razmišljati, kako vzgajati otroka. Sicer sta imela nakupljenih na kupe oblek za fantka, a če bi jima zdravniki rekli, naj otroka vzgajata kot deklico, sta bila to pripravljena narediti. Vse, kar sta si želela, je namreč bilo, da bi bil njun otrok srečen. A zdravniki so ocenili, da je najbolje, če ga vzgajata kar kot dečka, zato sta ga poimenovala Justin in sorodnikom ter prijateljem povedala, da sta dobila sina. Leto pozneje pa so si zdravniki premislili in staršem svetovali, naj otroka raje vzgajata kot punčko in naj se odločita za posege, s katerimi mu bodo preoblikovali zunanje spolne organe. ''Nekako sva se sama pri sebi že prej pripravila na to možnost, kajti v tistih časih je bilo tako malo znano o ljudeh z moškimi in ženskimi spolnimi organi. Spominjam se, da mi je bilo nekoliko hudo zaradi tega, ker sem vedela, da bom ostala brez svojega sinčka, a hkrati sem se zavedala, da bom s tem dobila čudovito hči,'' se še spominja Jeanette.

Žalostno dekle
Žalostno dekle FOTO: iStockphoto

Tako se je počasi začela preobrazba Justina v Justine. A nenavadne transformacije niso vsi sprejeli tako dobro kot otrokova starša. Pravzaprav so se Justinini stari starši zaradi tega oddaljili in prekinili stike z družino. To pa ni bila edina težava Jeanette in Malcoma. Zakonca sta se namreč na tiho spraševala, ali sta prav ravnala in ali jima bo morda Justine nekoč, ko odraste, očitala, da se nista prav odločila. Bala sta se, da se bo počutila kot fant, ujet v dekliškem telesu. A izkazalo se je, da so vsi ti strahovi odveč. Justine se namreč počuti kot ženska, le odziv okolice, ki je vedel za njeno nenavadno stanje, jo je včasih razburil in prizadel. ''V šoli nisem imela veliko prijateljev. In dolgo časa so me zbadali ter se norčevali iz mene. Spominjam se, kako so me pri 10 letih pretepli neki fantje in zaradi tega sem se bala hoditi v šolo. Mislim, da niso mogli sprejeti, da sem nekoliko drugačna od njih,'' pove danes 30-letna Justine in pravi, da sama nase gotovo gleda kot na ženska in da si niti v sanjah ne predstavlja, da bi bila kar koli drugega. Pa vendar jo bo dejstvo, da je imela nekoč ženske in moške spolne organe, spremljalo vse življenje. Justine mora namreč redno jemati hormonske tablete, odstranili pa so ji tudi jajčnike, zaradi česar Justine, kljub temu da je ženska, nikoli ne bo mogla imeti otrok. A pravi, da je to ne vznemirja, kajti nikoli ni čutila želje po otrocih ali po poroki. Morda je za to krivo hormonsko neravnovesje, pravi, a pomembno je le, da je srečna takšna, kot je, in da se končno dobro počuti v svoji koži.

Več o hermafroditih, kot imenujemo ljudi, ki se rodijo z ženskimi in moškimi spolnimi organi, pa lahko preberete v članku Ženska s penisom.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587