Vizita.si
Izabelle se je rodila z redkim stanjem, zaradi katerega ima težave z gibanjem, vidom in govorom.

Novice

Deklica pri 4 letih prvič zagledala starše

K.B.
20. 12. 2010 10.16
0

Izabelle Evans se je rodila z redko boleznijo, zaradi katere je bila slepa že vse od rojstva. Zahvaljujoč najnovejšemu zdravljenju z izvornimi celicami pa je pri svojih štirih letih prvič videla svoja starša.

Izabelle se je rodila z redkim stanjem, zaradi katerega ima težave z gibanjem, vidom in govorom.
Izabelle se je rodila z redkim stanjem, zaradi katerega ima težave z gibanjem, vidom in govorom. FOTO: Facebook

Mala Izabelle Evans se je rodila z redkim stanjem, imenovanim eptooptična displazija, ki prizadene le pet na milijon otrok in povzroči hormonske motnje ter težave z gibanjem, vidom in govorom. Ker ji zdravniki v Veliki Britaniji niso znali pomagati, sta se njena starša odločila, da jo pošljeta na najnovejše zdravljenje z izvornimi celicami na Kitajsko, ki pa je še premalo preizkušeno in zato tvegano. A ker jima nihče drug ni znal pomagati, se je zdelo, da je to dekličina edina možnost. In res je bila.

Na Kitajskem so Izabelle v mesecu dni opravili več posegov in ji v hrbtenjačo vbrizgavali izvorne celice, pridobljene iz popokovnične krvi. Zdravljenje je bilo sicer zelo naporno in boleče, a se je izkazalo za učinkovito. ''Takoj smo opazili spremembo. Izabelle je spregledala in ko naju je zagledala, se je nasmehnila in naju poklicala 'mami, oči'. Izboljšal se je tudi njen govor. Pred posegom je lahko izgovorila le eno ali dve besedi, sedaj že tvori stavke in se lahko nekoliko pogovarjamo,'' navdušeno pove njena mama Hollie. Deklica sedaj vidi do tri metre oddaljene objekte in se počasi privaja na novo čutilo: ''Ker prej štiri leta ni uporabljala oči, jo morava sedaj nenehno opozarjati, naj jih uporablja. Tako pobira stvari s tal, jih približa k obrazu in jih opazuje.''

Letošnji december bo tako za Izabelle precej drugačen kot vsi prejšnji. ''Že zgodaj v decembru smo postavili božično drevo in Izabelle se ga kar ne more nagledati. Sedaj pa komaj čakamo, da bo lahko odprla darila, ki jo čakajo pod drevesom.'' Deklica bo najverjetneje zdravljenje morala še nekajkrat ponoviti, starša pa upata, da bo nekoč lahko normalno videla.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587