Vizita.si
image (28)

Novice

Invalidna deklica bo blestela na maturantskem plesu

E.T.
06. 04. 2010 15.45
0

Kljub cerebralni parazlizi je 18-letna Dani odločena, da bo živela polno življenje. Tako se je odločila, da bo prihodnjo soboto blestela na maturantskem plesu in pri uresničitve te želje ji je na pomoč priskočila skorajda celotna soseska.

Ko je bila Dani Wilkening stara komaj šest mesecev, so zdravniki ugotovili, da boleha za cerebralno paralizo – boleznijo, kjer trajne okvare možganskega tkiva onemogočajo popoln nadzor nad gibanjem. Cerebralna paraliza se lahko razvije že v nosečnosti ali pri dolgotrajnem težkem porodu. Če namreč otrok pri težavnem rojevanju utrpi pomanjkanje kisika, mu lahko to trajno poškoduje možgane. Bolezen je sicer pogostejša pri nedonošenčkih, pri katerih je lahko posledica možganskih krvavitev, težav z dihanjem in podobno. Povzroči pa jo lahko tudi huda okužba možganskega tkiva ali huda poškodba glave.

Tisto noč, ko je Danijina mama Vicki Goodnight izvedela, da bo hčerkino življenje zaznamovala cerebralna paraliza, se ji je zrušil svet. ''Tisto noč sem se zbujala in jokala kot dež. Razmišljala sem, kako bo prikrajšana za marsikatere reči, ki so za vsako dekle oziroma žensko bistvenega pomena. Po glavi mi je rojilo tudi dejstvo, da moja deklica nikoli ne bo mogla na maturantski ples,'' se prvih trenutkov, ko se je morala sprijazniti s hčerkino boleznijo, spominja Vicki.

A Dani je zrastla v pogumno in optimistično dekle. Ni dovolila, da bi jo bolezen ovirala pri uresničevanju njenih želja. Tako se je zatrdno odločila tudi, da bo prihodnjo soboto blestela na maturantskem plesu. Vicki je bila sicer nad hčerkino odločnostjo navdušena, a hkrati jo je skrbelo, kako bo vso zadevo sploh izpeljala do konca. ''Dani ni niti malo dvomila, da nam bo uspelo, a vsi drugi, vpleteni v ta ''projekt'', smo bili zaskrbljeni,'' priznava Vicki. 18-letnica ima namreč zatrdele okončine in ne more nadzirati njihovega gibanja, zato je prikovana na invalidski voziček. Oblačenje in premikanje dekleta je tako zahtevno in naporno delo, ki vzame veliko časa. Tako Vicki ni mogla kar odpeljati Dani v bližnjo trgovino z maturantskimi oblekami, da bi izbrala in pomerila različne kroje in barve. Ko je svojo težavo zaupala lastnici butika Laurie Metcalf-Brock, pa ji je ta nadvse prijazno in nesebično ponudila promoč. ''Ko je Dani njena polsestra Brittany pripeljala v moj butik, sem se sprva malo prestrašila, da ji ne bom uspela pomagati. Še nikoli nisem namreč pred seboj imela takšnega izziva. A hkrati sem nekje v sebi vedela, da mi nekako pač mora uspeti,'' pove Laurie.

In ne le da je Laurie premerila Dani od glave do pet ter ji pomagala izbrati popolno maturanstko obleko v čudoviti roza barvi. Obleko je predelala tako, da je Dani kot ulita. Poleg tega je za pomoč pri urejanju dekličine pričeske prosila svojega znanca, po poklicu frizerja. Dobrodelni ekipi pa je na pomoč priskočila tudi kozmetičarka, ki bo Dani na veliki večer naličila. A ker je deklico zelo težko prevažati od enega salona do drugega, se je prijazna Laurie ponudila, da prihodnjo soboto, na dan maturantskega plesa, zapre svojo trgovino z oblačili in jo spremeni v osebno garderobo optimistične in pogumne Dani. Tako bodo deklico na enem mestu oblekli, naličili in sfrizirali. ''Prijaznost someščanov me je nadvse ganila. Od sreče sem se kar zjokala. Ne morem verjeti, da bi kdo naredil kaj tako lepega za nekoga drugega iz čiste solidarnosti in prijaznosti,'' ganjeno pove Danijina mama Vicki. ''Morda res ne bo vse tako kot pri drugih dekletih, saj bodi Dani na ples pospremile sestre in ne fant, a kljub temu se bo na ta večer počutila kot princesa!'' Tudi Dani je prijaznost Laurie in drugih prijaznih ljudi, ki so ji pri uresničitvi njene želje priskočili na pomoč, ganila do solz. ''Ne morem verjeti, da se to res dogaja. Čisto zares bom šla na maturantski ples!''

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587