Vizita.si
image (28)

Novice

Deklica z glavo večjo od telesa

K.B.
11. 03. 2011 15.12
0

Ko so zdravniki zagledali 3-letno Gayreen Langa iz Vanuatu, je bila njena glava tako napolnjena s tekočino, da je bila že skoraj večja od njenega telesa. Deklica namreč trpi za ekstremno obliko hidrocefalusa (vodenoglavosti).

Česa takega avstralski zdravniki še niso videli. Ko so v bolnišnico Brisbane's Royal sprejeli Gayreen Langa iz otoške države v Južnem Tihem oceanu Vanuatu, so bili presenečeni. ''Ponavadi vidimo primere hidrocefalusa v začetni fazi, zato takšne oblike še nismo videli,'' pove otroški nevrokirurg dr. Martin Wood in razloži, da do hidrocefalusa pride, ko pri pretoku cerebrospinalne tekočine nastane zapora in se v možganih prične kopičiti odvečna tekočina. Ker imajo dojenčki za razliko od odraslih še zelo prožno lobanjo in kosti še niso zraščene, se lobanja zaradi pritiska prične širiti. Prav zato novorojenčkom zdravniki merijo obseg glave in opazujejo njen razvoj. Če pride do povečanja ukrepajo takoj. Ker pa je deklica iz revne otoške države, tam nimajo primernega zdravstvenega sistema, ki bi poskrbel zanjo. Tako je njena glava zrasla že na kar 65 centimetrov obsega, čeprav je normalen obseg glave otroka pri njeni starosti 40 centimetrov. Tako ogromne glave več ne more držati po konci, kar moti njen razvoj. Brez operacije bi deklica tako prav hitro umrla.

A k sreči je dobrodelna organizacija Rotary zbrala sredstva za operacijo, ki jo je izvedel avstralski otroški nevrokirurg dr. Wood. ''Razlog za njen hidrocefalus je v ozkem kanalu na zadnji strani možganov, ki je bil blokiran že ob rojstvu. Najprej smo morali narediti obvod v tretjem prekatu možganov, da smo preprečili zaporo in da je tekočina lahko stekla naprej in se nato absorbirala v krvni pretok,'' je povedal dr. Wood. ''Čeprav bi deklico morali zdraviti z vstavitvijo drenaže, je nismo, saj se bojimo, da bi prišlo do zapletov, kot je infekcije ali kaj podobnega, česar pa v Vanuatu ne bi znali zdraviti. Tako bi jo lahko obsodili na smrt. Imeli smo le eno možnost in upali, da bo ta uspešna.'' Pri hidrocefalusu v tako slabem stanju kot pri tej deklici je veliko manj možnosti za uspeh po operaciji, saj v možganih ni več dovolj pritiska, da bi ti sami odvajali vodo. A k sreči je bila operacija uspešna in tekočina je začela takoj odtekati. V le dveh tednih se je tako Gayreenina lobanja zmanjšala za kar 4 centimetre. ''Ne samo, da bo preživela, deklica bo lahko normalno hodila in živela tako kot vsi ostali otroci v njeni vasi,'' je povedal Bill Benham iz dobrodelne organizacije Rotary.
 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587