Vizita.si
image (28)

Novice

Deklici odstranili polovico možganov

K.B.
01. 12. 2010 12.05
3

Dveletna Katie Verdecchia trpi za redko nevrološko motnjo, zaradi katere je doživljala kar 50 napadov na dan. Edina rešitev je bila, da so ji odstranili polovico možganov.

Katie Verdecchia ima redko motnjo, imenovano Aicardijev sindrom, zaradi katerega nima strukture, ki povezuje obe polovici možganov. Njena starša Maryalicia in Brian sta prvič opazila, da s hčerko nekaj ni v redu le mesec dni po rojstvu, ko je pričela doživljati kratke napade. Zdravniki so jima zagotavljali, da se nimata česa bati, a ko so bili napadi vse pogostejši, so deklico poslali na nadaljnje preiskave. Te so pokazale, da ima mala Katie redek Aicardijev sindrom, za katerim trpi le 500 ljudi na svetu. Sindrom povzroča napade in motnje v razvoju, poleg tega so zdravniki opazili poškodbe na očesni mrežnici. Da bi zmanjšali pogostost njenih napadov, so Katie zdravili s številnimi zdravili in tako tudi skušali izboljšati njene motorične sposobnosti. A nobeno od zdravljenj ni bilo učinkovito, deklica pa je vse svoje dni preživela v bolnišnicah. Napadi so postali vse pogostejši, njene možnosti za preživetje pa vse manjše. Edina možnost, da bi Katie preživela in še kdaj imela normalno življenje, je bila hemisferektomija – poseg, kjer odstranijo polovico možganov. In ker drugega upanja ni bilo, sta starša privolila v poseg. ''Bilo je zelo strašljivo, ko sem pomislila, da bi Katie lahko umrla, poleg tega je zelo zaostajala v razvoju in nisem videla druge rešitve,'' je povedala njena mati Maryalicia.

Med osemurnim posegom, ki ga je vodil nevrolog Gary Mathern, so kirurgi opazili, da sprednji del desnega režnja možganov ni bil do konca razvit, kar je pojasnjevalo, zakaj je imela težave z gibanjem leve police telesa. Tako so ji odstranili desno polovico možganov in ker je bila leva polovica dobro razvita, so upali, da se bo ta razvila še naprej in prevzela funkcije desnega režnja. Operacija je uspela in med posegom ni bilo nikakršnih zapletov. ''Prvič po dolgem času nisem žalostna, ampak polna upanja in veselja,'' je po posegu povedala njena mati. ''Katie dobro okreva. Po operaciji ji je bilo le slabo in je nekajkrat bruhala,'' še doda. Deklica je za zdaj na opazovanju v bolnišnici, zdravniki pa upajo, da bo za božične praznike že doma.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587