Vizita.si
image (28)

Novice

Deklici operirali srce v maternici

Ni.J.
07. 09. 2011 10.09
0

V drobno srce so zdravniki vstopili z mikroskopsko iglo in odprli prekat, ki ni hotel delovati pravilno. "Čudež", dogodek opisujeta presrečna starša deklice, ki so jo zdravniki na ta način operirali v 20. tednu razvoja, ko je bila še v maternici.

V bolnišnici Regina Margherita v Torinu se je rodila deklica Giulia, ki so jo v 20. tednu razvoja, ko je bila še v maternici, zdravniki operirali na srcu. Zaradi posega, ki so ga do sedaj izvajali le v Bostonu v Združenih državah Amerike in na Dunaju v Evropi, prvič pa so ga sedaj izvedli tudi v Italiji, je deklica zdrava in bo kmalu že lahko zapustila bolnišnico.

Dekličina starša, Stefania in Pasquale iz Torina, sta izvedela, da je z deklico nekaj narobe, ko je bila Stefania v 20. tednu nosečnosti. Dekličin desni prekat je bil premajhen in preobremenjen ter se ni pravilno razvijal. Kot poročajo na spletni strani Leggo.it, naj bi deklica imela atrezijo pulmonalne zaklopke.

Odločitev, kaj storiti, je bila takojšnja. "Z družino smo vzpostavili posebno vez," pravi danes Gabriella Agnoletti, vodja kardiologije v bolnišnici Regina Margherita, ki je izvedla poseg skupaj s kirurgom Pietrom Gagliottijem. "Za takšen podvig in v takšnih okoliščinah je potreben poseben odnos med družino in zdravniki. Odnos mora biti odkrit, eden drugemu moramo popolnoma zaupati. Poleg tega poseg zahteva veliko sodelovanja in natančnosti, izjemno koordinacijo med člani ekipe v operacijski sobi in veliko umirjenosti."

Poseg je trajal približno pol ure. "Desna stran srca se ni pravilno razvijala, ker se je pljučna zaklopka zaprla," pojasnjuje Pietro. "Z iglo smo skozi materin trebuh prodrli do Giulie in njenega srca, preko igle pa smo v zaklopko vstavili nekakšen balonček, s katerim smo zaklopko odprli in razširili." Po posegu se je zaklopka vse do rojstva razvijala normalno, prav tako pa tudi desni prekat srca. Deklica se je nato rodila 3. avgusta, 20 dni prezgodaj. Tehtala je 2710 gramov in pred nekaj dnevi so ji ponovno opravili kateterizacijo srca. "Pljučno zaklopko sem ji razširil na normalno velikost in ji vstavil stent oziroma kovinski obroček, to pa bo omogočilo Giulii, da bo lahko odraščala brez zdravil," še razlaga Pietro.

"Pravi čudež", o posegu in dogodkih preteklih dni pravita Stefania in Pasquale. “"Z besedami ne moreva opisati svojih čustev. Ganjena sva in presrečna. To je res pravi čudež!"

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587