Vizita.si
image (28)

Novice

Z zahtevno operacijo so ji rešili življenje

K.B.
27. 09. 2010 14.17
3

Phoebe Grimes je bila komaj nekaj mesecev stara, ko je že prestala grozljivo 6-urno operacijo, kjer so ji prerezali lobanjo na pol in jo ponovno zlepili skupaj. Le tako so deklici namreč lahko omogočili, da so se njeni možgani razvijali normalno.

Phoebe Grimes iz Kilburna v Angliji je trpela za redkim stanjem kraniosinostozo, ki povzroči prezgodnjo zakostenitev stikov med kostmi lobanje. To pa pomeni, da lobanja ne raste več skupaj z možgani in ti se nato v premajhni lobanji poškodujejo. Da je nekaj narobe z deklico je njena mati Claire prvič opazila, ko je bila Phoebe stara šest tednov, še nekaj tednov pa je trajalo preden so zdravniki potrdili njen sum. ''Opazila sem, da je sprednji del njene lobanje izjemno majhen. Njena oblika glave namreč ni bila ista kot glava moje starejše hčerke.'' Deklica je nato šla skozi številna testiranja, kjer so zdravniki ugotovili, da je edina rešitev zanjo, da ji opravijo zahtevno operacijo, kjer bi ji razpolovili lobanjo in jo nato ponovno zlepili skupaj. ''Bilo je grozljivo. Sprva sem si mislila, da raje vidim, da ima nekoliko neobičajno obliko glave, kot da gre na to operacijo. Ko pa so mi povedali, da bo imela brez nje že pred odhodom v šolo možgane poškodovane za kar 10 odstotkov, sem vedela, da je to edina možna rešitev.'' Phoebe je nato na poseg morala čakati še štiri mesece, da je postala dovolj močna, da bi sploh prestala naporno 6-urno operacijo v Birminghamski pediatrični kliniki. Ko je Claire svojo Phoebe predala kirurgom, se je počutila grozljivo, a njeno zaupanje v znanje in sposobnosti kirurgov, se je obrestovalo.

Med operacijo so kirurgi Phoebino lobanjo razpolovili od ušesa do ušesa in jo nato namestili nazaj tako, da je bilo vmes dovolj prostora, da bi lobanja lahko rasla naprej. ''Njeni možgani so bili že pod tako velikim pritiskom, da so kar skočili ven, ko smo ji razrezali lobanjo,'' je povedal kirurg iz Birminghamske bolnišnice. K sreči pa je bila 6-urna operacija uspešna in razlika je bila očitna že takoj po njej. ''Ko so jo pripeljali iz operacijske sobe, je bila pokrita z obvezami. Že takoj sem opazila, da ima njena glava drugačno obliko.''

Kljub grozljivi operaciji je pogumna Phoebe tri leta pozneje zdrava deklica. Njena mati je sedaj izjemno hvaležna kirurgom, ki so ji omogočili normalno življenje: ''Čeprav je prestala nevarno in nenavadno operacijo, pa sem danes izjemno hvaležna in navdušena, da je Phoebe sedaj zdrava. Poleg tega so nam zdravniki povedali, da zelo dobro okreva in da bo morala na redne letne preglede le še do petega leta starosti.''

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587