Vizita.si
Če imate občutek, da se z vašim telesom nekaj dogaja, pojdite k zdravniku.

Novice

Delate ponoči? Lahko zbolite za rakom!

Alenka Mirt Iskra
24. 12. 2010 09.21
0

Delo ponoči naj bi povečevalo tveganje za razvoj raka. To domnevo so preverjale številne študije, ki so iskale povezavo med tistimi delavci, ki delajo ponoči, in razvojem raka.

Ugotovili so, da je mogoč razvoj raka zaradi spremenjenega srčnega ritma in nižje stopnje melatonina v krvi. Študije sicer niso z gotovostjo potrdile, da povezava obstaja. Če opravljate nočno delo, je dobro, da upoštevate druga tveganja za razvoj raka in opustite kajenje ter jeste zdravo.
Zdravniki
Zdravniki FOTO: Reuters

Med drugimi dejavniki je pomembno, da redno vadite, rekreacija, telovadba, gibanje, torej. Da poskrbite za sproščanje, na voljo so različne metode in tehnike, ki pripomorejo k ublažitvi stresa in s tem k večji odpornosti. V poletnih dneh poskrbite za zaščito pred soncem, saj je kožni rak zadnja leta zelo razširjen. Posebno v generaciji, ki se je še brezskrbno sončila. Paziti morate na pitje alkohola, priporočljiva je zmernost.

Če delate ponoči, imate popolnoma drugačen bioritem, že zaradi tega je organizem bolj obremenjen, ker mu manjka nočni počitek. Paziti morate, da ne delate tako ves čas, če je mogoče, zamenjate nekaj nočnega dela za dnevna in poskrbite za dobro kondicijo.

V Sloveniji zboli za rakom letno več kot 10.000 prebivalcev, zaradi posledic te bolezni pa jih umre okrog 6000. Rak postaja v razvitem svetu glavni vzrok smrti in podobno kot v drugih evropskih državah je med vzroki smrti tudi pri nas na drugem mestu.


 

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587