Vizita.si
24 ur pred uporabo antiperspiranta se nikar ne brijte pod pazduho, saj lahko tako razdražite kožo.

Zdravje

Deodorant ali antiperspirant?

K. B.
20. 05. 2009 12.57
0

Ali boste uporabili enega ali drugega, je predvsem odvisno od vaše kože. Zato smo za mnenje povprašali dermatologinjo dr. Metko Adamič, za koga je bolj primeren deodorant in za koga antiperspirant.

Dermatologinja dr. Metka Adamič predlaga tistim, ki se potite intenzivno, uporabo antiperspiranta, saj le-ta potenje preprečuje. Tisti, ki pa želite preprečiti le neprijetni vonj, uporabite deodorant. Najbolje je, da je kar v kremi ali kamnu, paziti pa morate, da ni preveč agresiven. Prepoznate ga po močnem vonju ali pa po uporabi, ker vam zelo izsuši kožo. Sicer pa dr. Metka Adamič dodaja, da so učinkoviti tudi naravni kristalni deodoranti, ki omogočajo zdravo izločanje znoja iz telesa in so primerni predvsem za tiste, z zelo občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam.

Antiperspirant

Čeprav so pri preprečevanju potenja in pojava neprijetnega vonja zelo učinkoviti, jih zaradi vsebnosti aluminijevega klorida heksahidranta strokovnjaki odsvetujejo. Ena od še nepotrjenih, a priljubljenih teorij namreč pravi, da naj bi zaradi preprečevanja izločanja znoja iz telesa antiperspiranti povzročali kopičenje strupenih snovi v telesu in zato povzročili raka na prsih. Poleg tega naj bi antiperspiranti vsebovali strupene snovi, ki naj bi dosegle tkivo v prsih in tako pripomogle k razvoju raka. Spet druge raziskave pa trdijo, da povezava med antiperspirantom in rakom na dojki ne obstaja.

Če se odločite za uporabo antiperspiranta dermatologinja dr. Metka Adamič svetuje, da antiperspirant zvečer nanašate na suho kožo, zjutraj pa pazduhe nežno sperete z vodo. Da ne bi kože še posebej razdražili si dan pred nanosom antiperspiranta nikar ne depilirajte pazduhe. Na začetku antiperspirant nanašajte vsakih 24 do 48 ur, kasneje, ko se stanje izboljša, pa na več dni ali celo tednov.

Deodorant

Deodoranti so primerni za tiste, ki želijo le prikriti telesni vonj. Ti namreč zmanjšujejo število bakterij, ki živijo na površini kože, in so ene glavnih vzrokov za neprijetni vonj. Najbolj učinkoviti vsebujejo aluminijeve ali cinkove spojine, ki pa so poleg nekaterih drugih snovi pogost krivec za pojav alergij, izsušene kože in v skrajnem primeru razpokane kože.

Sicer pa je izredno pomembno, da pazite predvsem na svojo osebno higieno. Če pa vas uporaba antiperspirantov zelo skrbi, lahko uporabljate deodorante, vendar pa znanstvene raziskave do sedaj še niso uspele dokazati povezave z antiperspirantom in pojavom raka na dojki.

Vaše mnenje in izkušnje lahko izrazite na FORUMU.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587