Vizita.si
bolan deček

Novice

Pri petih letih je zrl smrti v oči

E.T.
15. 03. 2010 15.18
0

Pri komaj petih letih je William zbolel za levkemijo. Takrat se je njegovim staršem podrl svet. In ko je tri leta pozneje vse kazalo, da je bolezen premagal, je rak udaril še enkrat. Tokrat pa je pogumnemu Williamu na pomoč priskočil mlajši brat.

Mali William je dvakrat dobil boj z levkemijo.
Mali William je dvakrat dobil boj z levkemijo.FOTO: iStockphoto
William Pearce je bil že od nekdaj nadvse živahen in dobrovoljen otrok. Zato ga je njegova mama Mandy takoj, ko je opazila, da je deček pogosto utrujen in nenavadno umirjen, odpeljala k zdravniku. ''William je bil ves čas izčrpan in zaspan. Videlo se je, da se ne počuti dobro. A ko sem ga odpeljala na pregled, mi je zdravnik rekel, da ima virozo, ki smo jo skušali pozdraviti z zdravili,'' se prvih znakov sinove bolezni spominja 35-letna Mandy. ''Ko pa smo ga peljali na simulacijo dela gasilcev, ki jih je imel tako rad, in je ves čas utrujeno slonel na očetovem ramenu, namesto da bi z drugimi otroki tekal naokrog, sem vedela, da je z njim nekaj narobe.'' Sumljiva se ji je zdela tudi majhna ranica, ki jo je imel deček na ustnicah in ki se kar ni in ni hotela zaceliti.
'William je bil ves čas izčrpan in zaspan. Videlo se je, da se ne počuti dobro,'' se prvih znakov bolezni spominja njegova mama Mandy.
'William je bil ves čas izčrpan in zaspan. Videlo se je, da se ne počuti dobro,'' se prvih znakov bolezni spominja njegova mama Mandy. FOTO: iStockphoto
Ko sta z možem Nickom sina odpeljala v bolnišnico na preiskave, so se njuni najhujši strahovi potrdili. Mali William je bolehal za levkemijo. ''Takoj za tem, ko smo izvedeli za bolezen, je sledilo triletno zdravljenje s kemoterapijami in nenehnimi krvnimi testi, o katerih sva z možem do tedaj vedela bore malo. In kar je bilo še najhuje – najinega sina sva morala gledati, kako je vedno bolj slaboten. Posebej proti koncu zdravljenja je bilo njegovo stanje zelo slabo. Njegovi čudoviti svetli lasje so mu odpadli, noge pa je imel tako slabotne in boleče, da je komaj hodil. Bilo je res grozljivo. Takrat bi ga najraje dvignila iz bolnišnične postelje ter skupaj z njim pobegnila daleč stran od vsega tega,'' pripoveduje Mandy.

A po treh letih zdravljenja so prvi testi pokazali, da je William uspel premagati bolezen, in Nicku ter Mandy se je od srca odvalil velik kamen. Že tri mesece pozneje pa je družina doživila ponoven šok – rak se je ponovil in to v tako hudi obliki, da je tokrat malega Britanca lahko rešila le presaditev kostnega mozga. In na veliko začudenje vseh se je ravno njegov mlajši brat, takrat komaj tri leta star Edward, izkazal za ustreznega darovalca – možnosti, da bo brat ali sestra ustrezal za darovanje, so namreč le 25-odstotne. ''Ko smo izvedeli, da lahko Edward reši Williama, se je veselje mešalo z zaskrbljenostjo. Oba fanta sta namreč morala ostati v bolnišnici, da so ju pripravili na nadvse resen poseg,'' razlaga Mandy. ''Edward je bil takrat star le tri leta in se ni zavedal, da bo z darovanjem kostnega mozga svojemu bratu rešil življenje.''

In res mu ga je rešil. Danes je namreč William popolnoma zdrav. Po devetih mesecih v bolnišnici je namreč spet začel hoditi v šolo, se družiti s prijatelji, se veseliti majhnih, vsakodnevnih stvari, ki so drugim devetletnikom popolnoma samoumevne. ''William je zdaj tako kot vsak drug devetletnik. Rad prepeva, po televiziji gleda svoje priljubljene nadaljevanke, se vozi s kolesom. Tudi lasje mu spet rastejo in nadvse je srečen, ker lahko spet hodi v šolo,'' veselo pove Williamova mama. ''Najin sin je v življenju prestal toliko, kot noben otrok ne bi smel prestati. A zdaj je spet vse v redu in naša celotna družina se veseli življenja, ki je pred nami.''

Krvne preiskave so pokazale, da je Williamov mlajši brat Edward ustrezen darovalec kostnega mozga. Tako je pri komaj treh letih Edward starejšemu bratu rešil življenje.
Krvne preiskave so pokazale, da je Williamov mlajši brat Edward ustrezen darovalec kostnega mozga. Tako je pri komaj treh letih Edward starejšemu bratu rešil življenje.FOTO: iStockphoto

Kakšni so simptomi levkemije in kako jo zdravimo?

Pri levkemiji se v kostnem mozgu nenadzorovano razraščajo rakave bele krvničke in ovirajo tvorbo normalnih belih in rdečih krvnih krvničk ter krvnih ploščic. Simptomi, ki kažejo na rak kostnega mozga, pa so:

- slabokrvnost in z njo povezane težave (utrujenost, slabotnost, omotičnost, bledica, razbijanje srca in bolečine v prsih, zadihanost, ki se pojavi že ob manjših naporih);

- povišana telesna temperatura;

- potenje (pogosto ponoči);

- nagnjenost h krvavitvam;

- ponavljajoče se okužbe;

- hujšanje.

Zdravljenje levkemije je prilagojeno vrsti obolenja, kajti obstaja več oblik raka kostnega mozga. Običajno pa zdravniki levkemijo zdravijo s kemoterapijami in včasih tudi z obsevanjem. Nekateri bolniki za preživetje potrebujejo transfuzije krvi ali celo presaditev kostnega mozga. Prognoza je odvisna od vrste in agresivnosti obolenja. So pa leta raziskav takšnih in drugačnih kemoterapij doprinesla k temu, da so pri pravočasno odkriti levkemiji možnosti za ozdravitev dobre.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587