Vizita.si
Pobudnica krvodajalske akcije Tina Gaber

Novice

VIDEO: 'Misica' organizirala krvodajalsko akcijo

Mojca Koprivnikar
08. 04. 2009 18.40
2

Nekdanja misica Tina Gaber se je odločila za organizacijo krvodajalske akcije 'znanih'. Žal pa se na akcijo ni odzvalo toliko znanih Slovencev kot je pričakovala.

Na Zavodu Republike Slovenije za transfuzijsko medicino v Ljubljani je v ponedeljek, 6. aprila, potekala krvodajalska akcija, ki jo je organizirala nekdanja misica Tina Gaber.

Nekdanja misica se je odločila, da v sodelovanju z Rdečim križem pripravi krvodajalsko akcijo znanih Slovencev. Nanjo je povabila svoje kolege, prijatelje, pevce, igralce, voditelje, športnike, manekene, modele, misice in vse, ki so želeli darovati kri. Ideja za akcijo se ji je porodila zaradi pomanjkanja krvi, za katero je izvedela iz medijev. "Že decembra sem gledala oddajo 24 ur, kjer so povedali, da je v Sloveniji veliko pomanjkanje krvi, in zato sem se odločila, da bom organizirala krvodajalsko akcijo," je povedala Tina Gaber.

Pobudnica krvodajalske akcije Tina Gaber
Pobudnica krvodajalske akcije Tina GaberFOTO: Miro Majcen

Čeprav se je odzvalo precej njenih kolegic, pa se je izkazalo, da krvi ne morejo darovati, ker so presuhe. Kri namreč lahko daruje vsak, ki je star med 18 in 65 let, tehta najmanj 50 kilogramov in je zdrav. Ženske lahko darujejo kri vsake štiri mesece, moški pa vsake tri.

Akcije so se udeležile mnoge Tinine kolegice, ki pa so bile žal prelahke za darovanje krvi.
Akcije so se udeležile mnoge Tinine kolegice, ki pa so bile žal prelahke za darovanje krvi.FOTO: Miro Majcen

Sicer pa Rdeči križ Slovenije in Zavod za transfuzijsko medicino letno organizirata približno 1180 krvodajalskih akcij, ki prispevajo k nacionalni priskrbi s krvjo. Nacionalni koordinator za krvodajalske akcije Boštjan Novak pa je povedal, da s temi 1180 krvodajalskimi akcijami zdravstvu zagotovijo približno 42 tisoč litrov krvi. To pomeni, da bi dnevno potrebovali vsaj 400 krvodajalcev.

Svoje mnenje in izkušnje lahko izrazite tudi na našem FORUMU.
 

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587