Vizita.si
Linda je zaradi prometne nesreče, v kateri se ji je zdrobil sapnik, kar 25 let trpela zaradi bolečin in zbadanj v sapniku in požiralniku. (simbolična slika)

Novice

Revolcionarno: V Belgiji so presadili sapnik

Ni.J.
15. 01. 2010 12.29
0

Belgijski zdravnik dr. Pierre Delaere je z revolucionarno tehniko 54-letni Belgijki Lindi De Crook presadil sapnik. Čeprav so tovrstne operacije že opravljali na rakavih bolnikih, pa je še nikoli niso opravili na sapniku.

Linda je zaradi prometne nesreče, v kateri se ji je zdrobil sapnik, kar 25 let trpela zaradi bolečin in zbadanj v sapniku in požiralniku. (simbolična slika)
Linda je zaradi prometne nesreče, v kateri se ji je zdrobil sapnik, kar 25 let trpela zaradi bolečin in zbadanj v sapniku in požiralniku. (simbolična slika)FOTO: iStockphoto

Linda je imela pred 25 leti prometno nesrečo, v kateri se ji je zdrobil sapnik. Od takrat naprej je živela z nenehnimi bolečinami, sedaj pa je znanost toliko napredovala, da je dobila nov sapnik: “Moje življenje pred operacijo sploh ni bilo več življenje. Živela sem v nenehnih bolečinah. Kar naprej me je zbadalo in peklo v sapniku in požiralniku,“ pravi 54-letna Belgijka.

Dolgo časa sem se spraševala, zakaj pri vsej tej znanosti ne bi mogli presaditi sapnika. Nato sem naletela na dr. Delaereja, ki je želel poizkusiti,“ se spominja Linda. Dr. Pierre Delaere. Ko so zdravniki našli primernega darovalca sapnika, so zakoj poklicali Lindo in začeli z operacijo.

Z revolucionarno tehniko vzgajanja tkiv v prejemnikovem telesu so kirurgi Lindi temeljito spremenili življenje.
Z revolucionarno tehniko vzgajanja tkiv v prejemnikovem telesu so kirurgi Lindi temeljito spremenili življenje.FOTO: iStockphoto

V belgijski bolnišnici so Lindi zdravniki darovalčev sapnik vsadili najprej v levo roko in ga povezali z glavno arterijo. Tu se je tkivo lahko na novo obnovilo in prekrvavilo, prav tako pa se je na tujek lahko privadilo tudi njeno telo. Po desetih mesecih, ko je bilo tkivo že dovolj veliko, so ji ga iz roke presadili v grlo. “To je velik korak naprej pri presajanju sapnikov,“ pravi dr. Daleare, ki je vodil celoten postopek.

Imeti tuj sapnik v levi roki je zelo čudno in neprijetno,“ pravi Linda. “Bil je zavit v gazo, prav tako pa je bila povita tudi cela moja leva roka. Nato sem morala kar osem mesecev jemati zdravila, ki so krepila moj imunski sistem in ga ščitila pred zavračanjem tujkov.“ Sedaj pa se je Lindino tkivo že dovolj razraslo, da zdravil ne potrebuje več.

Lindin primer je prvi, pri katerem je bil tako velik organ, kot je sapnik, vzgojen v prejemnikovem telesu,“ pravi specialist za vzgajanje tkiv, Patrick Warnke. “Linda je dokaz, da bi lahko v prihodnosti telesa bolnikov uporabljali kot bioreaktorje, v katerih se bodo lahko razraščala nova tkiva.“ Na ta način bi po njegovem mnenju namreč lahko razvijali organe, kot na primer pljučne mešičke.

Belgijski pristop je zelo napreden,“ pravi dr. Eric Genden iz newyorške bolnišnice. “Vendar pa mislim, da je tehnika nekoliko prezahtevna, da bi jo lahko osvojili vsi zdravniki.“

Nad operacijo pa je naravnost navdušena Linda. “Sedaj sem tako srečna, kot še nikoli. Opazila sem, kako zelo se je spremenilo moje življenje. Končno lahko počnem kar koli želim.“ Linda mora sicer vsakih šest mesecev na pregled sapnika, a ji ni treba več jemati zdravil. “Njen glas je odličen, njeno dihanje pa normalno,“ dodaja Delaere. “Verjetno ne bo mogla ravno na maraton, a kljub temu odlično okreva.“

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587