Vizita.si
Z izbiro lokalno pridelanega mesa in mesnih izdelkov omogočamo razvoj kmetijstva in živilske panoge.

Novice

/ Oglas

Dobrobit živali je osnova za prirejo mesa višje kakovosti

P.R.
21. 06. 2023 05.00
0

Skrb za dobrobit živali je ključnega pomena pri prireji mesa z oznako "izbrana kakovost – Slovenija". Kmetje so zavezani zagotavljati najboljše pogoje za živali in njihova prizadevanja imajo številne pozitivne učinke na celoten sistem pridelave hrane.

V Sloveniji imamo zdrav in ohranjen ekosistem, ki omogoča sonaravno kmetovanje z majhno uporabo fitofarmacevtskih sredstev, zato lahko kmetje živalim zagotavljajo dovolj prostora za gibanje ter jih krmijo s kakovostno krmo. Slovenski kmetje, ki prisegajo na kakovostno prirejo mesa in skrbijo za dobrobit svojih živali, se zavedajo pomena tovrstnega naravnega in neškodljivega okolja za njihovo rast in razvoj.

Podprimo kmetije, kjer je za živali dobro poskrbljeno

V naši deželi ohranjamo zmerno intenzivnost živinoreje, kar kmetom omogoča ohranjati manjše črede, za katere je dobro poskrbljeno. V okviru sheme "izbrana kakovost" se spodbuja pašno rejo, ena od posebnih zahtev pa je tudi ta, da morajo krmni obroki vsebovati najmanj 50 odstotkov voluminozne krme. Oba dejavnika prispevata k višji kakovosti mesa ter vplivata na njegovo čvrstost in izrazitejšo barvo. 

Pomembno se je zavedati, da z nakupom lokalnega mesa prispevamo k razvoju slovenskega podeželja, hkrati pa užijemo prednosti izbire kakovostnega mesa slovenskega porekla.

Z izbiro lokalno pridelanega mesa in mesnih izdelkov omogočamo razvoj kmetijstva in živilske panoge.
Z izbiro lokalno pridelanega mesa in mesnih izdelkov omogočamo razvoj kmetijstva in živilske panoge. FOTO: Arhiv naročnika

Veste, kaj pomeni živalim prijazna reja?

Živalim prijazna reja se osredotoča na pristope, ki prispevajo k boljšemu počutju in zdravju živali. Dobre rejske prakse znižujejo rabo antibiotikov, kar zmanjšuje razvoj nanje odpornih bakterij. Slovenski živinorejci skladno z navodili sheme "izbrana kakovost" uporabljajo kakovostno krmo in omejujejo čas transporta živali. 

Kratke transportne poti so za živali manj stresne

Krajša izpostavljenost stresu je eden od dejavnikov, ki pomembno vpliva na kakovost mesa. Kratek čas transporta živali namreč zmanjšuje tveganja poškodb med transportom in dolgo izpostavljenost zunanjim vplivom, kot so ekstremne temperature. Zaradi kratkih poti meso ohranja svežino, pristen okus ter vsa bistvena hranila, ki jih telo potrebuje. Časovno omejen transport živali ima pozitiven vpliv tudi na varovanje okolja.

Živali so skotene in rejene v Sloveniji

Znak "izbrana kakovost – Slovenija" zagotavlja preverjeno kakovost, kar pomeni, da so bile živali skotene in rejene v Sloveniji. Celotna predelava mesa je izvedena v Sloveniji, ves proces pa je izpostavljen tudi dodatnim neodvisnim kontrolam certifikacijskih organov.

S svojimi nakupnimi odločitvami podprimo dobre prakse

Skupna prizadevanja kmetov za dobrobit živali neposredno prispevajo k trajnostnemu in odgovornemu načinu pridelave hrane. S svojimi nakupnimi odločitvami jih lahko podpremo ter tako omogočamo razvoj kmetijstva in lokalne živilske panoge. 

Kupujmo lokalno meso. Skrb rejcev za dobrobit živali, uravnotežena naravna krma in najvišji standardi predelave zagotavljajo, da je meso z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« odlične kakovosti in okusa. Z izbiro lokalnega mesa ohranjamo delovna mesta, pripomoremo k poseljenosti podeželja ter skrbimo za čistejše okolje, poleg tega pa podpiramo dobre prakse pridelave kakovostnega mesa.
Znak "izbrana kakovost – Slovenija" označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji.
Znak "izbrana kakovost – Slovenija" označuje kakovostne izdelke, pridelane in predelane v Sloveniji. FOTO: Arhiv naročnika

Naročnik oglasa je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587