Vizita.si
image (28)

Novice

Dojenček, ki ne more odpreti oči

Ni.J.
20. 07. 2011 13.53
0

Ko se je Lucas rodil, ni takoj odprl oči. A njegovih staršev to ni skrbelo. Ko oči tudi naslednji dan ni mogel odpreti, so starši izvedeli, da ima motnjo, zaradi katere morda sploh nikoli ne bo videl.

Lucas Hammond že od rojstva ne more odpreti svojih oči. Strokovnjaki so ugotovili, da se je rodil z bilateralno mikroftalmijo. Gre za redko motnjo, ki povzroči, da se oči med nosečnostjo ne razvijejo do konca, zato se ne morejo odpreti. Njegova starša, Ashleigh Knox in Dave Hammond, sta bila ob tej novici šokirana, saj so jima zdravniki povedali, da njun sinček morda sploh nikoli ne bo videl.

"Slišala sva, da novorojenčki včasih ne odprejo oči takoj po rojstvu, zato naju to sprva ni skrbelo," pravi 22-letna Ashleigh iz Birtleyja. "Naslednji dan je Lucasa pregledal pediater, ker dojenček ni mogel odpreti oči, ga je odnesel k drugemu specialistu. Ta je povedal, da takšnega primera še ni videl in da je zagotovo z njim nekaj narobe."

Lucasa so nato odpeljali na dodatne preglede v bolnišnico Newcastle's Royal Victoria Infirmary, kjer so mu pri osmih dnevih starosti diagnosticirali bilateralno mikroftalmijo. "Nisva mogla verjeti, da se to res dogaja. Ko sva izvedela, da bo Lucas slep, se je David zjokal, čeprav nikoli ne joče," se spominja Ashleigh. Novopečena starša morata sedaj čakati, da bo Lucas toliko zrasel, da bo lahko sam povedal, ali kaj vidi ali ne. Šele takrat bodo zdravniki lahko določili, kako hudo je prizadet njegov vid. "Pot bo dolga. Nihče ne ve, koliko v resnici vidi. Trenutno z očmi sledi lučki. Najbolje se odziva na močne svetle barve, a ne vemo zagotovo, ali sledi barvi ali hrupu." Ashleigh pri vsem najbolj muči nevednost. "Biti moramo potrpežljivi. Pri drugih motnjah natančno veš, kaj lahko pričakuješ, pri tej pa ne."

Odkar je izvedela za sinovo diagnozo, se je Ashleigh vključila v združenje Micro and Anopthalamic Childrens Society (MACS), ki nudi podporo družinam v takšnih situacijah. "Spoznala sem žensko, ki ima dva otroka s to motnjo. Stara sta pet in sedem let, pri čemer sem vesela, da sem lahko videla, kako dobro jima gre."

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587