Vizita.si
image (28)

Novice

Dojenček, ki se je rodil v vrečki

K.B.
26. 02. 2015 08.05
17

V Kaliforniji so bili porodničarji priča redkemu prizoru. Popolnoma zdrav dojenček se je namreč rodil v vrečki, obdan s plodovno tekočino, kar so zdravniki označili za pravi medicinski čudež. Amnijska vrečka namreč navadno poči med porodom, ko ženski odteče voda. Rojstvo skupaj z vrečko pa je izjemna redkost.

Ameriški novorojenček Silas Philips se je rodil tri mesece prezgodaj s carskim rezom, a kot kaže, se mu ni nič kaj mudilo na svet. Zdravniki so namreč šokirani odkrili, da je novorojenček še vedno v amnijski vrečki, ki navadno poči med porodom. Njegove rokice in nogice so bile vidne skozi tanko opno, poroča ameriška CBS. ''Čeprav se sliši klišejsko, nam je v resnici zastal dih,'' je povedal dr. William Binder, ki je sodeloval pri porodu. ''To je bil trenutek strahospoštovanja … in trenutek, ki bo ostal v mojem spominu. Dojenček je bil še vedno v plodovni vrečki, s popkovnico in posteljico, pritrjeno v notranjosti.''

Amnijska vrečka je vrečka v maternici, ki je napolnjena s svetlo tekočino (plodovno tekočino) in v kateri se plod razvija. Tekočina dojenčka varuje pred morebitnimi udarci in poškodbami, saj blaži udarce, poleg tega zagotavlja vlago, ki jo plod potrebuje za lažje dihanje in požiranje. Pomaga tudi ohranjati stalno temperaturo dojenčka. Navadno poči med porodom, ko materi odteče voda, ali pa med carskim rezom. Zdravniki pravijo, da so možnosti za ohranitev vrečke med porodom izjemno majhne.

Po rojstvu malega Silasa Philipsa iz Kalifornije so zdravniki previdno odstranili vrečko in pomagali dojenčku, da je zadihal. Njegova mati ni vedela, kaj se je dogajalo, vse dokler ji dr. Binder ni pokazal fotografije njenega novorojenčka. ''Bil je v poziciji fetusa in lahko si videl njegove zvite roke in noge. V resnici je bilo prav fino videti kaj takega. Ko sem slišala, da je to v resnici zelo redko, sem takoj pomislila: 'O moj bog, pa si res poseben fant','' je za CBS povedala njegova mama.

Čeprav se je Silas rodil šele v 26. tednu nosečnosti, dobro napreduje in zdravniki menijo, da bo lahko odšel domov v mesecu dni.
 

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 631