Vizita.si
image (28)

Novice

Dojenčica z roza krvjo

Ni.J.
12. 08. 2010 15.25
2

Prezgodaj rojena deklica je dobesedno šokirala zdravniško osebje. Ko so ji odvzeli kri, so namreč ugotovili, da je ta roza in ne rdeče barve.

Danes 40 dni stara deklica iz Kitajske je bila kljub prezgodnjemu rojstvu videti povsem zdrava. Tri tedne po rojstvu so se ji pojavili bolezenski simptomi, zaradi česar so jo iz lokalne bolnišnice odpeljali v Hubeisk. Ko so ji tamkajšnji zdravniki odvzeli kri, pa so presenečeni ugotovili, da ni takšna, kot bi morala biti. Bila je namreč povsem rožnate barve! Deklici so zato naredili še nekaj preiskav in ji diagnosticirali celo kopico bolezni.

S preiskavo krvi so zdravniki najprej ugotovili, da ima dojenčica hiperlipidemijo, ki je tudi glavni razlog za nenavadno barvo njene krvi. Gre namreč za stanje z nenormalno visokimi vrednostmi krvnega holesterola in/ali gliceridov, lahko pa tudi drugih krvnih maščob. Hiperlipidemija običajno prizadene starejše ljudi, kljub temu pa se lahko pojavi tudi pri otrocih, kot dedna hiperlipidemija. Rožnata barva krvi je tako posledica enormnih količin lipidov (maščob) v njej. Ker maščobe lahko povzročijo zamašitev arterij, lahko hiperlipidemija pripelje do bolezni srca in ožilja, na primer srčnega infarkta ali kapi. Bolezen pa lahko vpliva tudi na organe in poslabša njihovo delovanje. Dedna hiperlipidemija je posledica podedovanega okvarjenega gena enega ali obeh staršev.

Zatem so zdravniki ugotovili, da ima deklica tudi simptome hepatosplenomegalije, bolezni, pri kateri so istočasno povečana jetra in vranica. Bolezen je lahko simptom skupine bolezni, ki jih poznamo pod kratico LSD. Gre za približno 50 različnih redkih bolezni, do katerih pride zaradi pomanjkanja encima, ki razgrajuje makromolekule v celicah. V celicah se tako začnejo kopičiti nerazgrajene snovi, ki povzročijo kopico sekundarnih težav in brez zdravljenja privedejo do prezgodnje smrti.

To pa še ni bilo vse. Starše je dokončno dotolkla še zdravnikova ugotovitev, da ima deklica tudi okužbo pljuč, da je slabokrvna in da ima retinopatijo, bolezen mrežnice, ki lahko privede do slepote. Deklico trenutno zdravijo v tamkajšnji bolnišnici, tako zdravniki kot tudi starši pa upajo le na najboljše.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587