Vizita.si
Steve Jobs je izgubil osemletni boj z boleznijo.

Novice

Izstopal je tudi kot pacient

Nataša Jurca
06. 10. 2011 08.03
11

Steve Jobs, dolgoletni direktor podjetja Apple, je po osmih letih boja z rakom na trebušni slinavki v starosti 56 let izgubil bitko za življenje. Če je izstopal zaradi svoje inteligence in sposobnosti, je bil vsekakor poseben tudi kot pacient.

Steve Jobs (desno) je bil leta 2006 po kirurški odstranitvi tumorja dobrega zdravja.
Steve Jobs (desno) je bil leta 2006 po kirurški odstranitvi tumorja dobrega zdravja.FOTO: Reuters

Steve Jobs, soustanovitelj podjetja Apple, ki je na trg dalo slavni mac, ipod in iphone, je leta 2003 med rutinskim pregledom izvedel, da mu na trebušni slinavki raste tumor. Rak na trebušni slinavki se običajno razvija zelo hitro, vendar je Jobs zbolel za redkejšo obliko tega raka. Zdravniki so mu tako diagnosticirali celični nevroendokrini tumor, ki ga je mogoče kirurško odstraniti in s tem pacientu za kakšnih deset let podaljšati življenje.

Izstopal je tudi kot pacient

Če je izstopal že zaradi svoje inteligence, je Jobs izstopal tudi kot pacient. Že v mladih letih se je namreč lotil raziskovanja vzhodnjaškega misticizma in na primer verjel, da se mu ne bo treba več prhati, če bo jedel zgolj sadje. Prav tako se je redno odločal za post, v določenem obdobju mladosti je jedel samo jabolka in se postil. Od mladosti predan vzhodnjaškemu misticizmu in kot posebnež z globokimi prepričanji glede vpliva hrane v medicini je tako zavrnil kirurški poseg in začel uporabljati posebno dieto, za katero je bil prepričan, da ga bo ozdravila raka. To je trajalo približno devet mesecev, medtem ko je bila njegova družina iz dneva v dan bolj zaskrbljena.

Steve Jobs, rojen leta 1955, je soustanovitelj slavnega podjetja Apple.
Steve Jobs, rojen leta 1955, je soustanovitelj slavnega podjetja Apple.FOTO: Reuters

Ker je opazil, da se mu stanje ne izboljšuje, se je naposled avgusta 2004 le odločil za operacijo. Novice o njegovi bolezni so tako na plan privrele šele takrat, Steve pa je iz bolniške postelje sam napisal pismo zaposlenim v Applu. Vzel si je mesec dni odmora, nato pa se septembra z zagotovilom, da je "ozdravljen", že vrnil na delo.

"Pred nekaj več kot letom dni sem bil seznanjen s svojo diagnozo. Pregledali so me ob pol osmih zjutraj, slike so pokazale, da imam na trebušni slinavki tumor. Takrat sploh nisem vedel, kaj je trebušna slinavka," je dejal v enem svojih govorov leta 2005. "Zdravniki so mi povedali, da gre za neozdravljivega raka in da ne bom živel dlje kot šest mesecev. Svetovali so mi, naj grem domov in uredim svoje posle, z drugimi besedami povedano, naj se pripravim na smrt. To pomeni, da otrokom v nekaj mesecih poveš vse, kar si jim nameraval povedati v naslednjih 10 letih, in se posloviš od svojih najbližjih." Tistega dne, ko je izvedel za diagnozo, ga je zvečer čakala biopsija. "V grlo so mi vtaknili endoskop, mi ga speljali do želodca v črevesje, mi v trebušno slinavko zapičili iglo in z njo odvzeli nekaj celic. Bil sem umirjen, žena pa mi je kasneje povedala, da so zdravniki, ko so si pod mikroskopom ogledali odvzete celice, začeli jokati, saj so ugotovili, da imam obliko raka na trebušni slinavki, ki je z operacijo ozdravljiva. Operirali so me, kar pomeni, da sem zdrav." Steve med govorom seveda ni omenil svojega devetmesečnega eksperimentiranja s posebno dieto.

Tri leta miru

Njegovo zdravstveno stanje je bilo nekaj časa odlično, približno tri leta kasneje, leta 2008, pa so se zdravstvene težave povrnile. Govorice o vrnitvi bolezni so se razširile predvsem zaradi njegove zelo velike izgube telesne teže v pičlih šestih mesecih. Zaradi pritiska novinarjev je Jobsova tiskovna predstavnica Katie Cotton podala uradno izjavo, v kateri je dejala, da ima Jobs "običajno bakterijsko okužbo". Temu ni nihče verjel, še bolj pa se je javnost razburila, ko je Peter Oppenheimer povedal, da je "Jobsovo zdravje njegova zasebna zadeva".

Leta 2010 se je Jobsovo zdravstveno stanje spet začelo slabšati. Izgubil je veliko telesne teže in mnogi so domnevali, da mu odpovedujejo presajena jetra.
Leta 2010 se je Jobsovo zdravstveno stanje spet začelo slabšati. Izgubil je veliko telesne teže in mnogi so domnevali, da mu odpovedujejo presajena jetra.FOTO: Reuters
Približno 80 odstotkov bolnikov z nevroendokrinim tumorjem, ki prestanejo presaditev jeter, živi okoli pet let od posega. Nedavna študija pa je pokazala, da se pri približno treh četrtinah teh pacientov rak vrne v obdobju od dveh do petih let, poroča agencija Reuters. Rak se običajno vrne na predel jeter ali se razširi tudi v druge organe v telesu. Imunosupresivi, zdravila, ki jih morajo jemati vsi pacienti po presaditvah, pa otežujejo telesu, da bi se lahko učinkovito branilo proti bolezni, zaradi tega je ozdravitev manj verjetna, saj se bolezen zaradi oslabljenega imunskega sistema tudi hitreje širi.
Oktobra 2008 je nekdanji generalni direktor Appla na dogodku Media Event novinarjem povedal, da ima krvni tlak 110/70 in dodal: "In to je tudi vse, kar bomo govorili o mojem zdravju." Večina se je šali smejala, le redki pa so opazili, da je na odru potreboval pomoč kolegov in da je le malo stvari lahko predstavil sam. Na žalost so se skrbi mnogih uresničile, Jobs pa je januarja 2009 sporočil, da ima zdravstvene težave. "Kakor vsi veste, sem od leta 2008 izgubil veliko telesne teže. Vzrok je bil velika skrivnost tako zame kakor za moje zdravnike. Pred nekaj tedni sem se odločil, da bom prišel stvari do dna in si opomogel. Zdravniki verjamejo, da so že odkrili vzrok težav. Hujšal naj bi zaradi hormonskega neravnovesja, ki moje telo 'ropa' beljakovin, saj jih potrebuje za ohranjanje zdravja. Sofisticirane krvne preiskave so diagnozo potrdile."

Steve se je odločil, da bo kljub vsemu ostal generalni direktor Appla, le devet dni kasneje pa je zaposlenim poslal pismo, v katerem je dejal, da je v zadnjem tednu spoznal, da so njegove zdravstvene težave veliko bolj kompleksne, kot je mislil. "Da bi se lahko osredotočil na svoje zdravje in dovolil Applu, da se osredotoči na proizvodnjo izjemnih izdelkov, sem se odločil za bolniško odsotnost, ki bo trajala do konca junija."

Prvi na čakalni listi

Aprila 2009 je Steve prestal presaditev jeter. Poseg ni bil prav nič neobičajen, saj je za obliko raka, ki jo je imel Steve, povsem običajno, da zaseva tudi v druge organe, vključno z jetri. Po besedah Philipa Elmerja DeWitta, avtorja bloga Apple 2.0, je Steve "ostal brez žolčnika, dela želodca, dela trebušne slinavke, zgornjega dela tankega črevesja in sedaj v sebi nosi jetra nekoga drugega, kar pomeni, da bo do konca življenja moral jemati imunosupresive". Presaditev so mu opravili v Memphisu, v bolnišnični izjavi pa je pisalo, da je prejel nova jetra zato, ker je imel med vsemi na čakalni listi za presaditev najbolj napredovanega raka v zadnjem stadiju glede na krvno skupino.

Presaditev je bila uspešna, Steve se je ob koncu junija 2009 vrnil na svoje delovno mesto. Po besedah zaposlenih je bil po vrnitvi še kako živ in zdrav.

Stevovih težav pa še ni bilo konec. Ker so se stvari na zdravstvenem področju vedno bolj zapletale, je januarja 2011 odšel na bolniški dopust. Ob tem so nekateri domnevali, da njegovo telo morda zavrača presajena jetra, drugi pa, da se je rak ponovil in jih povsem uničil, zaradi česar ne morejo normalno delovati in povečujejo tveganje, da bi se rak razširil še na pljuča.

Kakor koli že, Jobsovo zdravstveno stanje se je do avgusta 2011 poslabševalo do te mere, da je zapustil mesto generalnega direktorja Appla rekoč, da ne more več izpolnjevati svojih dolžnosti. Čeprav takrat o njegovem zdravstvenem stanju ni povedal nihče nič, je bilo očitno že zelo kritično. Tako je bil Jobs na bolniškem dopustu že vse od 17. januarja 2011, danes pa je svet pretresla novica o njegovi smrti.

Ste se nam že pridružili na naši Facebook strani? To lahko storite s klikom na

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587