Vizita.si
Zadnja razsikava je pokazala, da že dve gazirani pijači na teden skozi leta lahko izzoveta raka na trebušni slinavki.

Novice

Dve gazirani pijači na teden lahko izzoveta raka

K.B.
09. 02. 2010 15.23
1

Čeprav rak trebušne slinavke ne spada med najpogostejše oblike raka, pa je eden najsmrtonosnejših. Zato so rezultati zadnje razsikave, ki je potekala kar 14 let, še kako zaskrbljujoči.

Zadnja razsikava je pokazala, da že dve gazirani pijači na teden skozi leta lahko izzoveta raka na trebušni slinavki.
Zadnja razsikava je pokazala, da že dve gazirani pijači na teden skozi leta lahko izzoveta raka na trebušni slinavki.FOTO: iStockphoto

Znanstveniki so namreč ugotovili, da pitje dveh gaziranih pijač na teden za kar 87 odstotkov poveča možnost za obolenje raka na trebušni slinavki. Raziskavo so izvedli na Univerzi v Minessotti, v njej pa je sodelovalo kar 60.000 moških in žensk. Kljub vsemu pa znanstveniki niso čisto prepričani ali za raka lahko krivimo res samo gazirane pijače, ali je krivo tudi to, da ljudje, ki pijejo tovrstne pijače, na splošno živijo bolj nezdravo življenje. ''Običajno je tako, da ljudje, ki pijejo gazirane pijače, tudi uživajo bolj nezdravo hrano, zato je težko posebej opazovati samo pitje gaziranih pijač," pravi vodja raziskave dr. Mark Pereira.

Sicer pa so že prejšnje raziskave pokazale, da gazirane pijače vplivajo na rast sladkorja v krvi. To nato obremeni trebušno slinavko in lahko z leti privede tudi do raka. In čeprav rak na trebušni slinavki ni eden najpogostejših, pa je eden najsmrtonosnejših. Za njim je lansko leto umrl tudi hollywoodski zvezdnik Patrick Swayze.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PRAVILA ZA OBJAVO KOMENTARJEV
ISSN 2630-1679 © 2021, Vizita.si, Vse pravice pridržane Verzija: 587